,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Студенти ЧДТУ взяли участь у Всеукраїнській олімпіаді з комп’ютерних систем штучного інтелекту
П'ятниця, 26 квітня 2019 09:44

Студенти ЧДТУ взяли участь у Всеукраїнській олімпіаді з комп’ютерних систем штучного інтелекту

Студенти ЧДТУ взяли участь у Всеукраїнській олімпіаді з комп’ютерних систем штучного інтелекту

Нещодавно в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» відбулася ІV Всеукраїнська студентська олімпіада «Комп’ютерні системи штучного інтелекту», у якій взяли участь  80 молодих винахідників: 39 команд з десяти міст України, 14 вишів України.

Така подія проведена з метою перевірити рівень знань з математики, фізики, програмування, робототехніки та механіки, популяризувати серед студентів технічні знання та сучасні напрями розвитку науки і техніки, сформувати у студентів інноваційне та критичне мислення, надати практичні навички створення достатньо складних систем, що можуть входити до складу сучасних робототехнічних систем.

У заході, організованому кафедрою обчислювальної техніки та програмування (ОТП) НТУ «ХПІ» за інформаційної та фінансової підтримки Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської міської ради, приватної компанії «Індустріальна група УПЕК» (Харків), міжнародної компанії з розробки програмного забезпечення «EPAM» (Харків), міжнародної ІТ-компанії «Intetics» (Харків), фірми «Харків-Кондитер», взяли участь студенти з Одеси, Львова, Черкас, Кривого Рогу, Херсона, Бердянська, Тернополю та інших міст.

Захід складався з двох турів: I — теоретичний: учасникам I туру було запропоновано відповісти на тестові питання зі штучного інтелекту, радіоелектроніки, логіки та робототехніки; II — експериментальний: роботи команд-учасниць повинні будуть в автономному режимі вирішити два практичні завдання:

1) номінація «Слідування за лінією»: роботи в автономному режимі повинні за максимально короткий час пройти від старту до фінішу складну трасу з перехрестями та зоною інверсії.

2) номінація «Roborace» — змагання, як «Формула F1», але для роботів. В автономному режимі роботи повинні за мінімальний час пройти трасу в складних умовах масового старту всіх роботів.

Роботи, що брали участь у змаганнях, зібрані студентами самостійно і відрізнятимуться за зовнішнім виглядом та внутрішнім складом.

За словами організаторів, на конкретних прикладах студенти-учасники олімпіади отримають практичні навички програмування мікропроцесорної техніки, які можна застосувати як в українських високотехнологічних іграшках, так і в системах керування автомобілів, потягів і космічних кораблів.

Кафедру приладобудування, мехатроніки та комп’ютеризованих технологій факультету електронних технологій і робототехніки Черкаського державного технологічного університету представляли два учасники. За підсумками змагання, Євгеній Пащенко (група П-54 кафедра приладобудування, мехатроніки та комп’ютеризованих технологій, 4-й курс) посів ІІІ місце серед 37 команд, а Максим Яцько (група П-54 кафедра приладобудування, мехатроніки та комп’ютеризованих технологій, 4-й курс) виборов 6 місце.