,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини На кафедрі української мови та загального мовознавства ЧДТУ відбулася науково-практична конференція за участю іноземних студентів
Середа, 17 квітня 2019 12:56

На кафедрі української мови та загального мовознавства ЧДТУ відбулася науково-практична конференція за участю іноземних студентів

На кафедрі української мови та загального мовознавства ЧДТУ відбулася науково-практична конференція за участю іноземних студентів

16 квітня 2019 року на кафедрі української мови та загального мовознавства Черкаського державного технологічного університету відбулася науково-практична конференція за участю іноземних студентів у межах проведення традиційних «Днів студентської науки». Секція мовної підготовки працювала з 14:00 до 17:00 у конференц-залі ЧДТУ. У роботі секції взяли участь понад 30 учасників, зокрема студенти з Гвінеї, Іраку, Камеруну, Кот д’Івуару, Туркменістану, Туреччини; викладачі кафедри, працівники Навчально-наукового центру по роботі з іноземними студентами. З доповідями виступили 11 студентів-іноземців підготовчого відділення та 1 курсу.

- Для багатьох із вас ця конференція – перша можливість виступити українською мовою, презентувати ваші навчальні та наукові досягнення, - зазначила у вітальному слові керівник секції завідувач кафедри української мови та загального мовознавства Олена Пчелінцева.

Під час роботи конференції представлено наукові розвідки з проблем міжмовної омонімії та міжкультурної комунікації (Хангбан Жан Едгард, Янке Уаміан Жорж), інтернет-сленгу (Яво Едгар, Куабенан Ассанде  Ів Сен-Лоран), порівняльної лексикології, культури мовлення та мовленнєвого етикету (Озбей Мелікшах, Баррі Саду), фразеології (Дукуре Мухамед, Баррі Тьєрно Сулейман). Студентка з Іраку Аль-Джанабі Міна Акіл підготувала доповідь з питань лінгвокультурології. Цікавими та пізнавальними виявилися наукові студії з країнознавчої тематики (Коне Ассата, Траоре Зумана).

Студенти продемонстрували високий рівень знання мови, вміння аналізувати та систематизувати наукову інформацію, порівнювати факти різних мов, самостійно і творчо відповідати на запитання. Студенти впевнено трималися перед численною аудиторією під час виступу. Презентації неодноразово викликали емоційне обговорення. Наприкінці кожного виступу студенти та викладачі мали змогу поставити спікеру запитання та отримати на них розгорнуті відповіді. Окремо дякуємо учасникам заходу за змістовні доповнення, запитання та активну підтримку дискусії (Мустафа Кулібалі, Жан Едгард Хангбан, Траоре Зумана, Аль-Джанабі Міна Акіл).

Перед викладачами постало складне завдання, адже кожен доповідач був гідний перемоги. Отже, за підсумками роботи секції кращими спікерами цього року визнано студентів підготовчого відділення:

Хангбан Жан Едгард (Камерун), гр.2. Інтернаціоналізми: «хибні друзі» перекладача. Керівник – ст. викладач Тетяна Ісаєнко.

Янке Уаміан Жорж (Кот д’Івуар), гр.4.  Французькі запозичення в українській мові. Керівник – доц. Ніна Василенко.

Дякуємо за активну участь та цікаві доповіді!

Бажаємо подальших успіхів на шляху вивчення української мови та дослідження мовних і культурних аспектів!