,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини ЧДТУ став платформою підготовки висококваліфікованих енергоаудиторів для Черкаського регіону
Середа, 17 квітня 2019 11:55

ЧДТУ став платформою підготовки висококваліфікованих енергоаудиторів для Черкаського регіону

ЧДТУ став платформою підготовки висококваліфікованих енергоаудиторів для Черкаського регіону

     Представники Черкаського державного технологічного університету доцент кафедри електротехнічних систем Валентин Ткаченко та доцент кафедри енерготехнологій Сергій Беспалько, які водночас є членами постійно діючої комісії ЧДТУ з проведення професійної атестації осіб та мають намір провадити діяльність із сертифікації енергетичної ефективності та обстеження інженерних систем будівель, 11 квітня 2019 року відвідали урочистий захід «Вищі навчальні заклади – платформа для підготовки висококваліфікованих енергоаудиторів». Захід відбувався у НТУУ КПІ ім. Ігоря Сікорського в межах реалізації проекту «Підтримка національного Фонду енергоефективності та програми екологічних реформ (S21) в Україні».

     Цей проект реалізується в межах співпраці між Урядами України та Німеччини на виконання угоди між Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ та ставить за мету підготовку енергоаудиторів на базі закладів вищої освіти (ЗВО). Співпраця передбачає розробку спеціалістами GIZ програми тренінгів для підготовки енергоаудиторів, проведення тренінгів для викладачів-енергоаудиторів і представників університетів (до 3 викладачів-енергоаудиторів з кожного ЗВО, у яких створено комісії з атестації енергоаудиторів), передачі від GIZ до ЗВО вимірювального обладнання для проведення навчання. У подальшому викладачі-енергоаудитори, які закінчили тренінги GIZ, впроваджують аналогічні тренінги за підтримки GIZ на базі своїх університетів.

     У проекті з підготовки енергоаудиторів для України серед 32 закладів вищої освіти, які створили атестаційні комісії та започаткували курси підготовки енергоаудиторів братиме участь і Черкаський державний технологічний університет.

      – Наразі ринок енергоефективності України потребує 5-7 тисяч енергоаудиторів. Саме від їх лідерської позиції, компетентної і фахової роботи залежить успішність впровадження реформи енергоефективності в Україні. А горизонт для їхньої діяльності масштабний: починаючи від соціального і житлового сектору і закінчуючи транспортом, підприємствами енергетики і промисловістю. Також це гарна нагода для ЗВО залучити до співпраці бізнес, який сьогодні потребує сучасних технічних рішень з енергоефективності, – наголосив на церемонії відкриття урочистостей Віце-прем’єр міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

     Найурочистішою частиною зустрічі стала церемонія представлення українських вишів – учасників програми співпраці, в ході якої представники університетів ставили свої підписи на великому постері з мапою України та назвами їхніх навчальних закладів.

     Наприкінці заходу відбулося обговорення конкретних аспектів підготовки енергоаудиторів і очікувань від університетів – учасників програми.