,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Кафедри ЧДТУ доклали максимум зусиль для організації «Робофест ЧДТУ – 2019» на високому рівні
Середа, 17 квітня 2019 09:22

Кафедри ЧДТУ доклали максимум зусиль для організації «Робофест ЧДТУ – 2019» на високому рівні

Кафедри ЧДТУ доклали максимум зусиль для організації «Робофест ЧДТУ – 2019» на високому рівні

Минулого тижня в Черкаському державному технологічному університеті відбувся обласний фестиваль робототехніки «Робофест ЧДТУ – 2019» з метою популяризації робототехнічного напрямку підготовки студентів на Черкащині, залучення талановитої і не байдужої до творчості учнівської молоді, учасників Малої академії наук, слухачів різноманітних дитячих гуртків, центрів юнацької творчості та інших зацікавлених осіб.

Робототехніка (від робот і техніка; англ. robotics) – прикладна наука, що опікується проектуванням, розробкою, будівництвом, експлуатацією та використанням роботів, а також комп'ютерних систем для їх контролю, сенсорного зворотного зв'язку і обробки інформації автоматизованих технічних систем.

Робототехнічний напрям підготовки все більше набирає обертів популярності, про що свідчать різноманітні заходи та змагання серед школярів, участь студентів у різноманітних пілотних проектах, присвячених розробці систем управління та автоматизації для вирішення актуальних задач.

За результатами аналізу експертів, ринок робототехніки до 2025 року зросте удвічі у порівнянні з поточним роком. Таким чином майбутні фахівці з робототехніки, які займаються проектуванням, конструюванням, програмуванням роботизованих систем матимуть підвищений попит на ринку праці та впроваджувати в життя цікаві та важливі проекти для людства.

Саме тому цього року вже вдруге на факультет електронних технологій і робототехніки Черкаського державного технологічного університету планується здійснити набір студентів за освітніми програмами: «Радіотехніка та робототехнічні системи» спеціальність 172 «Телекомунікації та радіотехніка», «Робототехнічні системи та автоматизація» спеціальність 151 «Автоматизація та комп҆ютерно-інтегровані технології».

Кафедра радіотехніки, телекомунікаційних і робототехнічних систем (РТРС) та кафедра приладобудування, мехатроніки та комп’ютеризованих технологій (ПМКТ), що готують фахівців за зазначеними освітніми програмами теж представили студентські розробки та свої досягнення на фестивалі в презентаційній зоні щойно відкритої лабораторії Noosphere Engineering School.

Кафедра РТРС на базі лабораторії сучасних цифрових рішень та робототехнічних систем познайомила учнів та гостей фестивалю з сучасними рішеннями, які відносяться до технологій віддаленого контролю (remote control) і впровадження сучасних інформаційно-телекомунікаційних технологій, відомих як Internet of Things (IoT) – Інтернет речей, з основами взаємодії автономної системи контролю та моніторингу середовища з можливістю безпровідної передачі даних на веб-ресурси в реальному часі, технічними рішеннями щодо побудови різноманітних літальних апаратів на платформі Arduino, впровадженням супутникових систем GPS моніторингу, розгортанням і налагодженням IP-телефонії, комплексом для цифрового 3-D друку об’єктів різноманітної складності.

Гості Черкаського державного технологічного університету із зацікавленістю відвідали музей історії радіотехніки імені професора Ю.П. Кунченка, де дізналися про історичні витоки різноманітних технічних рішень в області радіоелектроніки, а також мали можливість побачити окремі лабораторії.

Кафедра ПМКТ презентувала гостям фестивалю своїх мобільних роботів, робота-гуманоїда, роботизовану руку, робота-кресляра, радіокерований дирижабль, гравіювальні верстати тощо. Ознайомила з новими можливостями, які з’явилися у студентів кафедри щодо практичного опанування промислових контролерів та частотних перетворювачів на базі придбаного відповідного обладнання відомих компаній Schneider Electric та INVT (Shenzhen INVT Electric Co., Ltd). До того ж, усі бажаючі мали нагоду власноруч спробувати керувати об’єктами за допомогою технологій розумного дому.

Крім безпосередньої участі, кафедри ПМКТ та РТРС взяли активну участь у підготовці та організації проведення фестивалю робототехніки, що відбувся за сприяння керівництва та профспілкового комітету університету, а також за підтримки обласної влади. До складу журі увійшли також і представники кафедри комп'ютерних наук та інформаційних технологій управління, кафедри робототехніки та спеціалізованих комп’ютерних систем факультету інформаційних технологій і систем та представник Черкаського обласного центру роботи з обдарованими дітьми Черкаської обласної ради. Кафедра фінансів факультету економіки та управління теж активно долучилася до проведення фестивалю «Робофест ЧДТУ – 2019», організувавши квест «Цілі сталого розвитку».

Колектив факультету електронних технологій і робототехніки висловлює щиру подяку керівництву та профспілковому комітету університету, усім співробітникам та відповідним структурним підрозділам, що долучились до організації та проведення фестивалю, керівникам закладів освіти, які забезпечили участь своїх вихованців у фестивалі, тренерам, які підготували діток, а також усім, хто допомогли у проведенні заходу та його подальшому висвітленні!

Сподіваємося на продовження і розширення започаткованої традиції збирати в нашому університеті креативну учнівську молодь та знайомити наших гостей з сучасними робототехнічними досягненнями.

Ласкаво просимо до нашого закладу! Факультет електронних технологій і робототехніки чекає на Вас!