,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ студенти-музеєзнавці вчилися «читати» та проводити експертизу українських рушників
Вівторок, 19 лютого 2019 21:16

У ЧДТУ студенти-музеєзнавці вчилися «читати» та проводити експертизу українських рушників

У ЧДТУ студенти-музеєзнавці вчилися «читати» та проводити експертизу українських рушників

У межах Тижня історії, музеєзнавства та експертизи культурно-історичних цінностей 19 лютого 2019 року в Черкаському державному технологічному університеті відбулася відкрита лекція «Вишивка як духовна та матеріальна цінність українського народу», яку на високому професійному рівні провела завідувач відділу етнології Черкаського обласного краєзнавчого музею Вікторія  Наумчук.

Вікторія Миколаївна, як визнаний фахівець з великим етнографічним досвідом,  розповіла студентам першого та другого курсу ЧДТУ спеціалізації «Історія, музеєзнавство та експертиза культурно-історичних цінностей» про символіко-оберегові функції вишивки, сакральне значення різних орнаментів, продемонструвала рушники з різноманітними техніками вишивання.

Під час зустрічі зі студентами Вікторія Наумчук продемонструвала естетику українського народного традиційного вбрання та ознайомила аудиторію зі змістом узорів – давніх інформаційних знакових систем, адже  традиційна народна вишивка – це своєрідна піктограма, у якій закодовані світоглядні уявлення, родинно-сімейні події та глибокі почуття. Особливе значення в українській традиційній родині мав рушник – своєрідний багатозначний прапор-оберіг, зміст якого виражався певним загальнозрозумілим набором символів.

Разом із лектором майбутні історики, музеєзнавці та експерти культурно-історичних цінностей ЧДТУ провели своєрідну експертизу рушників, вчилися їх «читати»: аналізували тканину з якої вони зроблені, оцінювали їх вартість, впізнавали обрядову приналежність та культурну цінність.

Експерт культурно історичних цінностей це слідчий. Не бійтеся заплутатися, як експерти, повернутися і довести кожну версію до кінця. Це дуже важливо, – наголосила Вікторія Наумчук.

Наприкінці зустрічі проректор з гуманітарно-виховних питань, професор Валентин Лазуренко, за дорученням Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України вручив Вікторії  Наумчук Грамоту за сумлінну науково-дослідницьку та просвітницько-виховну роботу, вагомий внесок у розвиток краєзнавства на Черкащині та подарунок від ЧДТУ.