,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Cтуденти-музеєзнавці ЧДТУ спілкувалися про культурно-історичну спадщину з головним архівістом Черкащини
Вівторок, 19 лютого 2019 09:17

Cтуденти-музеєзнавці ЧДТУ спілкувалися про культурно-історичну спадщину з головним архівістом Черкащини

Cтуденти-музеєзнавці  ЧДТУ спілкувалися про культурно-історичну спадщину з головним архівістом Черкащини

Тиждень історії, музеєзнавства та експертизи культурно-історичних цінностей у Черкаському державному технологічному університеті розпочався з Дня Державного архіву Черкаської області.

Уже багато років Державний архів Черкаської області очолює досвідчений  і мудрий керівник, професіонал своєї справи, науковець, кандидат історичних наук з питань архівознавства, доцент Тетяна Клименко, яка залюбки зустрілася зі студентами ЧДТУ – майбутніми фахівцями з питань історії, музеєзнавства та експертизи культурно-історичних цінностей.

Цього року студенти другого курсу ЧДТУ спеціалізації «Історія, музеєзнавство та експертиза культурно-історичних цінностей» проходили архівну практику, яка посідає ключове місце в системі фахової підготовки,  на базі саме Державного архіву Черкаської області.

Упродовж практики студенти  ЧДТУ під керівництвом досвідчених архівних працівників отримували індивідуальні завдання, зміст яких полягав у безпосередній роботі у відділах архіву області з його фондами і колекціями, поглиблювали знання з організації науково-довідкового апарату до документів, створення систематичного каталогу, тематичної картотеки, ознайомлювалися з архівними путівниками та довідниками, оглядами документів, займалися пошуком документальних матеріалів у фондах архіву з конкретної теми.

Cтудентам-музеєзнавцям  ЧДТУ як першого, так і другого курсу в цікавій невимушеній  атмосфері випала нагода поспілкуватися про культурно-історичну спадщину з головним архівістом Черкащини.

Під час зустрічі Тетяна Анатоліївна приділила увагу тим основним питанням, які повинен знати студент-історик про архів, зокрема про Державний архів Черкаської області, адже саме на архіві лежить колосальна відповідальність за збереження історії регіону.

Директор архіву розповіла студентам про структуру архіву, про мережу архівних установ та численні види діяльності архіву. Тетяна Анатоліївна зупинилася на величезному комплексі робіт, який виконує Державний архів Черкаської області, на співпраці регіонального архіву з іншими архівами не лише України, а й міжнародними. Оскільки Тетяна Клименко є членкинею Міжнародної ради архівів, вона мала можливість ознайомитися з архівами інших країн та запозичити найкращі практики діяльності архівів світу.  

Студенти цікавилися відділом таємних документів, експертизою письмових матеріалів, запитували про наявність документів іноземними мовами та відновленням знищених під час війни документів.

Окрему увагу приділили створенню особових фондів. Тетяна Клименко детально розповіла про успішне втілення ідеї створення Особового Фонду доктора історичних наук, професора кафедрі історії та права ЧДТУ, академіка Української академії історичних наук, заслуженого працівника освіти України Миколи Бушина. Сьогодні до Особового фонду Миколи Івановича Бушина в Державному архіві Черкаської області (до 75-річного ювілею з дня народження) входять матеріали наукової діяльності,  документи, матеріали службової та політичної діяльності, особисті документи,  фотографії, фотоальбоми, документи, зібрані для наукових робіт та політичної діяльності, вирізки з газет із статтями та дописами, рецензії на книги Миколи Бушина.