,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ пройшов захід-реквієм «Небесна Сотня: Герої не вмирають»
Середа, 20 лютого 2019 17:02

У ЧДТУ пройшов захід-реквієм «Небесна Сотня: Герої не вмирають»

У ЧДТУ пройшов захід-реквієм «Небесна Сотня: Герої не вмирають»

20 лютого 2019 року у День пам’яті Героїв Небесної Сотні в Черкаському державному технологічному університеті у межах заходу-реквієм «Небесна Сотня: Герої не вмирають» відбувся круглий стіл, під час якого  говорили про подвиг учасників Революції Гідності з точки зору учасників тих подій, науковців та студентів.

– П’ять років тому відбулися трагічні події, які дали новий вектор розвитку нашої держави, започаткували трансформації, які тривають і досі. Сьогодні нам потрібно робити все, для того, щоб жертви не були марними, щоб Україна розвивалася як потужна, самобутня, унітарна держава,  зазначив у вступному слові ректор ЧДТУ Олег Григор.

Учасники заходу вшанували пам'ять мужніх, незламних синів України, які віддали свої життя за свободу, за оновлення країни, за утвердження прагнень українського народу до європейських цінностей, пригадали події, свідками яких був кожен українець, переглянули документальні відеоматеріали та послухали розповіді очевидців і безпосередніх учасників подій на Майдані.  Серед активістів Майдану і випускник Черкаського державного технологічного університету, учасник бойових дій в зоні АТО Олександр Гугля, який завітав на круглий стіл, аби донести голос свого серця до молодого покоління.

– Небесної сотні набагато більше, ніж 100 осіб. Ці люди віддали за майбутнє України найдорожче – своє життя. Зараз майбутнє – це студенти, це молодь, яка повинна зробити все, щоб Україна стала могутньою державою, – наголосив Олександр Гугля.

П'ять років тому, 18 – 20 лютого 2014,  у центрі Києва: на вулицях Інститутська, Грушевського, на Європейській площі, у Маріїнському парку розгорталися справжні бої. Ці дні закарбувалися в історії не однією тисячею поранених і майже сотнею загиблих, серед яких і  шестеро черкащан. Усі герої Небесної Сотні були простими людьми, мали мирні професії та щире прагнення змінити нашу країну на краще. Глибоко патріотичним був виступ про черкащан героїв Небесної Сотні, студента першого курсу спеціалізації «Історія, музеєзнавство та експертиза культурно-історичних цінностей» Олександра Гончара.

Змістовними були виступи науковців ЧДТУ: завідувача кафедри філософських і політичних наук, професора Анжели Бойко, завідувача кафедри історії та права, доцента Ірини Стадник, завідувача кафедри соціального забезпечення, доцента Інни Журби, проректора з гуманітарно-виховних питань, професора Валентина Лазуренка.

Цьогоріч студенти спеціальності «соціальне забезпечення» Черкаського державного технологічного університету приєдналися до акції  «ангели пам’яті», яка за 5 років досягла міжнародного рівня. Паперових «ангелів пам’яті» створюють у сотнях українських шкіл, у військових частинах та підрозділах Збройних сил та Національної гвардії України, а також до неї долучилися українці в різних країнах світу.

Наприкінці заходу усі учасники зі сльозами на очах та щемом у серці переглянули фільм-реквієм «Небесна Сотня у вирій полетіла».

Сьогодні вранці представники Черкаського державного технологічного університету взяли участь у пам'ятних заходах до Дня Героїв Небесної сотні. Разом із сотнями черкасців  представники ЧДТУ поклали квіти до меморіального комплексу «Борцям за волю України» та вклонилися пам’яті загиблих біля стели зі світлинами Героїв Небесної Сотні на площі Слави.

Людина жива доти, доки живе пам'ять про неї. Ще довго з покоління в покоління передаватимуть батьки синам і дочкам, а ті – своїм дітям спогади про тих, хто залишив земне життя у 2013-2014 роках. Ця подія сколихнула весь світ, не залишила байдужою жодної душі. А Герої Небесної Сотні вічно стоятимуть на сторожі гідності та свободи рідної землі.