,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ вшанували 74-ту річницю депортації кримських татар
П'ятниця, 18 травня 2018 15:51

У ЧДТУ вшанували 74-ту річницю депортації кримських татар

У  ЧДТУ вшанували 74-ту річницю депортації кримських татар

Сьогодні, під час урочистого відкриття Форуму майбутнього Черкащини «ВЧИСЬ, ПРАЦЮЙ, ЖИВИ НА ЧЕРКАЩИНІ!», всі присутні на Площі Знань Черкаського державного технологічного університету вшанували хвилиною мовчання пам’ять жертв Депортації та геноциду кримськотатарського народу.

18 травня 1944 року – день початку депортації кримських татар, один з найтрагічніших епізодів в історії Кримського півострова. Сама операція, проведена військами НКВД, тривала лише три доби. Стільки часу знадобилося, щоб під дулами автоматів завантажити майже двісті тисяч осіб у товарні вагони. Поїздка в важких умовах стала лише першою смертельною перешкодою з безлічі, які ще треба було пережити спецпереселенцям. Відсутність житла, їжі і будь-яких інструментів для обробки землі – шанси вижити на чужині були мінімальними. Уже в перші півроку депортації загинуло тридцять тисяч кримських татар – кожен п'ятий представник народу. Інформація про кількість загиблих ретельно приховувалася від населення, і тому кримські татари були змушені таємно вести перепис представників народу. За його даними, до кінця шістдесятих років ХХ століття загинуло 46% від загального числа депортованих.

 Сьогодні, як ніколи, набуває значення демонстрація солідарності в боротьбі за  права та свободи кожної людини в України. Весь світ сьогодні вшановує пам'ять жертв депортації. В Україні з 2014 року цього дня офіційно відзначають День боротьби за права кримськотатарського народу, а з 2016 року — День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Шануймо пам’ять жертв Депортації та геноциду кримськотатарського народу і висловлюймо співчуття тим, хто втратив своїх рідних і близьких у цій трагедії!