,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Про Другу світову війну та сьогоднішні події на Сході України говорили в ЧДТУ на військово-патріотичному заході
Середа, 25 квітня 2018 15:46

Про Другу світову війну та сьогоднішні події на Сході України говорили в ЧДТУ на військово-патріотичному заході

Про Другу світову війну та сьогоднішні події на Сході України говорили в ЧДТУ на військово-патріотичному заході

24 квітня 2018 р. в Черкаському державному технологічному університеті відбувся військово-патріотичний захід «1939 – 1945. Ніколи знову»присвячений 73-річниці Перемоги над нацизмом  у Другій світовій війні та Дню пам’яті та примирення.

День пам'яті та примирення пам'ятний день в Україні, який відзначають 8 травня, в річницю капітуляції нацистської Німеччини (цю подію прийнято розглядати як символ перемоги над нацизмом). Відповідно до Указу Президента України, підписаного 2015 року, метою відзначення події є «гідне вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та висловлення поваги всім борцям проти нацизму».

– Традиційно Черкаський державний технологічний університет напередодні 9 травня проводить в навчальному закладі патріотичні заходи, метою яких є  формування національної свідомості та поваги до людей, які віддали своє життя за Україну, наголосив відкриваючи захід проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ, професор Валентин Лазуренко.

Почесними гостями заходу стали: Веретільник Володимир Михайлович – голова Черкаської обласної ради ветеранів, Зарва Анатолій Федорович – ветеран Другої світової війни,  Гугля Олександр Сергійович учасник бойових дій в зоні АТО в складі Збройних Сил України 2014 – 2017 років, кіборг, нині студент ЧДТУ.

Володимир Веретільник розповів всім присутнім про героїчні вчинки черкащан у Другій світовій війні. Вражаючі історії з життя допомогли усвідомити  всім присутнім  що таке доблесть, честь і гідність справжнього патріота своєї країни.

– На захист нашої вітчизни в 1941 році стали майже 300 тисяч наших земляків-черкащан,  280 тисяч з яких у травні 1945 року не повернулися до своїх рідних домівок, – зазначив голова Черкаської обласної ради ветеранів Володимир Веретільник.

У свою чергу ветеран Другої світової війни Анатолій Зарва поділився своїми спогадами.

–  Моя юність припала на роки війни. У 17-річному віці я опинився на Західному фронті, брав участь у бойових діях, у наймасштабнішому танковому поєдинку на Курській дузі, – пригадав Анатолій Зарва.

На патріотичному заході молодь мала нагоду  краще зрозуміти особливості воєнного часу, дізнатися  правду  від живих свідків минулих і теперішніх військових подій.

  – Людині, яка не воювала неможливо пояснити війну. Війну не можна зрозуміти, чи пояснити. ЇЇ можна лише пережити. Якщо бачите людину у формі  підійдіть до неї і подякуйте за службу, – зауважив у своєму глибоко патріотичному виступі учасник бойових дій в зоні АТО Олександр Гугля.

Учасники заходу переглянули документальну стрічку про роль та місце українців у Другій світовій війні та вшанували усіх загиблих Хвилиною мовчання.