,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Вже вшосте історики ЧДТУ організовують у Чигирині історико-краєзнавчу конференцію «Чигиринщина в історії України»
Вівторок, 24 квітня 2018 10:24

Вже вшосте історики ЧДТУ організовують у Чигирині історико-краєзнавчу конференцію «Чигиринщина в історії України»

Вже вшосте історики ЧДТУ організовують у Чигирині історико-краєзнавчу конференцію «Чигиринщина в історії України»

Шоста міжрегіональна історико-краєзнавча конференція «Чигиринщина в історії України», присвячена 100-річчю Української революції 1917 – 1921 років  відбулася 23 квітня 2018 року  в Чигиринській  загальноосвітній школі І – ІІІ ступенів №1  імені Богдана Хмельницького.

Історія проведення історико-краєзнавчої конференції сягає травня 2006 року. Саме тоді у Суботівській ЗОШ I – III ст. Чигиринського району Черкаської області за ініціативи та організаційної підтримки кафедри історії України і Центру студентського розвитку та культурних програм провідного вищого навчального закладу Придніпров’я Черкаського державного технологічного університету було проведено Першу конференцію. Відтоді такі конференції в селі Суботів проводились п’ять разів і були присвячені дослідженню різних аспектів історії Чигиринщини: історії села Суботів; подіям Другої світової війни; голодомору 1932 – 1933 років та політичним репресіям; шкільній освіті на Чигиринщині; 500-річному ювілею Чигирина. Результатом всіх п’яти  конференцій стало видання збірників матеріалів конференцій. Таким чином пишеться писемна історія Чигиринщини.

  Сьогодні конференція «Чигиринщина в історії України», вже в статусі міжрегіональної, вперше проходить в школі, яка носить ім’я гетьмана України Богдана Хмельницького та якою нині професійно керує Тетяна Іванівна Мирошніченко. В зв’язку із тим (для мене, як уродженця села Суботів прикрим фактом), що в Суботівській школі залишилась лише початкова школа, і нині там навчається 11 учнів, виникла необхідність зберегти започатковану у 2006 році конференцію. І сьогодні із задоволенням і гордістю естафету у проведенні такого заходу переймає перша інноваційна школа міста Чигирина. Саме такі історико-краєзнавчі конференції, як сьогоднішня, відіграють важливу роль у  формуванні національного патріотизму насамперед у молодого покоління українців, адже вони покликані якнайширше залучати до пошукової роботи направленої на вивчення історії своєї малої батьківщини учнів шкіл, – констатував у своєму виступі ідейний натхненник і один із організаторів конференції  доктор історичних наук, професор, проректор з гуманітарно-виховних питань Черкаського державного технологічного університету, відмінник освіти України Валентин Лазуренко.

Участь у конференції взяли історики, краєзнавці, працівники заповідників та музеїв та учні з чотирьох областей України: Київської, Кіровоградської, Черкаської, Тернопільської. Із 60 учасників, 18 – учнів шкіл.

Зі словом привітання до учасників конференції від органів державної влади Чигиринщини виступила Катерина Невгоденко – начальник відділу освіти Чигиринської районної державної адміністрації. Привітала учасників конференції завідувач кафедри історії України та суспільних дисциплін ЧДТУ, кандидат історичних наук, доцент Ірина Стадник.

На початку конференції за дорученням голови Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України професора Василя Мельниченка подвижників краєзнавчого руху на Чигиринщині було відзначеною Грамотою спілки.

Відбулося пленарне засідання і робота в шести секціях (Секція 1. Чигиринщина в добу Української революції 1917 – 1921 рр.  Видатні постаті років Української революції 1917 – 1921 – уродженці Чигиринщини; Секція 2. Масові репресії 30-х – поч. 50-х  рр. XX ст.; Секція 3. Друга світова війна: факти проти історичних маніпуляцій; Секція 4. Повсякденне життя населення Чигиринщини в умовах тоталітаризму; Секція 5. Внесок сучасних істориків, краєзнавців, освітян – уродженців Чигиринщини у вивчення історії України; Секція 6. Україна в умовах незалежності: виклики кінця другого – початку третього тисячоліття).

Робою секцій керували науковці ЧДТУ (професор Валентин Лазуренко, кандидати історичних наук, доценти – Ірина Стадник, Юрій Лазуренко, Людмила Тептюк), співробітники НІКЗ «Чигирин», вчителі школи, краєзнавці.

Краєзнавці Черкащини нині гідно виконують своє призначення на просвітницькій ниві. Проте слід зазначити, що поліпшення краєзнавчої роботи сьогодні неможливе без координації зусиль усіх зацікавлених у цій справі організацій, установ і закладів. Тому приємно, що конференцію підтримало Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації, Департамент культури та взаємозв’язків з громадськістю Черкаської обласної державної адміністрації; Черкаський державний технологічний університет (кафедра  історії України та суспільних дисциплін), відділ освіти Чигиринської районної державної адміністрації, Національний історико-культурний заповідник «Чигирин», «Суботівський історичний музей» НІКЗ «Чигирин», Черкаська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, Чигиринська загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів №1 імені Богдана Хмельницького.

Учасники та гості конференції ознайомилися з відкритими в день конференції у холі Чигиринської  ЗОШ І – ІІІ ступенів №1 виставками: «Віхи української революції 1917 – 1921 рр.: доробок вітчизняних науковців» (з фондів Національного історико-культурного заповідника «Чигирин») та «Літопис Чигиринського краю» (з фондів Чигиринської районної центральної бібліотеки та шкільної бібліотеки Чигиринської ЗОШ №1 імені Богдана Хмельницького).

Всі учні – учасники конференції та бібліотеки їх шкіл, отримали в подарунок від Черкаського державного технологічного університету –  праці їх науковців.

До того ж, за дорученням ректора ЧДТУ Олега Григора, Валентин Лазуренко вручив Чигиринській ЗОШ І – ІІІ ступенів №1 Подяку за активну науково-патріотичну роботу та плідну співпрацю з Черкаським державним технологічним університетом.

 

За підсумками конференції ухвалено рішення опублікувати історико-краєзнавчі роботи окремим збірником. Крім цього, ухвалено рішення провести вже Сьому міжрегіональну історико-краєзнавчу конференцію «Чигиринщина в історії України» у квітні 2019 року та присвятити її аграрній історії Чигиринщини від найдавніших часів до сьогодення.