,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У вимірі Філософії Науки стартувала IV Всеукраїнська науково-практична конференція «Соціальні і гуманітарні технології: філософсько-освітній аспект»
Четвер, 22 березня 2018 18:05

У вимірі Філософії Науки стартувала IV Всеукраїнська науково-практична конференція «Соціальні і гуманітарні технології: філософсько-освітній аспект»

У вимірі Філософії Науки стартувала IV Всеукраїнська науково-практична конференція «Соціальні і гуманітарні технології: філософсько-освітній аспект»

Четвертий день Тижня кафедри філософських і політичних наук ЧДТУ у вимірі Філософії Науки розпочався з відкриття IV Всеукраїнської науково-практичної конференції «Соціальні та гуманітарні технології: філософсько-освітній аспект».

Вчетверте науково-практична конференція «Соціальні та гуманітарні технології: філософсько-освітній аспект» збирає однодумців з усіх куточків нашої країни.

Філософська подія об’єднала представників різних освітніх і наукових закладів, організацій, яким не байдужа доля гуманітарного розвитку нашого суспільства, його розвиток та вдосконалення. Сьогодні до Черкаського державного технологічного університету завітали авторитетні гості-науковці, серед яких доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри філософії Історико-філософського факультету Київського університету імені Бориса Грінченка Роман Додонов; доктор філософських наук, професор кафедри філософії Національної медичної академії післядипломної освітиімені П.Л. Шупика, експертКомісії з питань етики при НМАПО імені П.Л. Шупика Наталія Бойченко, директор фірми «NovruzAz-Образование в Украине», почесний професор ЧДТУ Айдин Новрузов та багато інших, захоплених філософською думкою, шановних людей.

-         Розвиток філософської думки в Черкаському державному технологічному університеті має перспективи. Ми вже провели ряд цікавих заходів, до яких активно долучилося студентство нашого вишу, а це означає, що молодь думає, розмірковує, розвиває критичне мислення і цим варто захоплюватися, - наголосив у вітальному слові ректор ЧДТУ Олег Григор– У Черкаському державному технологічному університеті відбуваються наукові конференції досить високого рівнябільшість таких захоів проводяться не вперше. Гуманітарна наука потребує свободи думки, ми щиро підтримуємо такий підхід.

Перед початком пленарного засідання завідувач кафедри філософських і політичних наук Анжела Бойко провела екскурс в історію кафедри, наголосила на вагомих здобутках та досягненнях, окреслила найближчі перспективи розвитку кафедри філософських і політичних наук.

- На мій погляд,  на нас з вами чекає цікаве спілкування. Доповідачі пленарного засідання – авторитетні науковці, мають власну світоглядну і наукову позицію, - зазначила у вступному слові завідувач кафедри філософських і політичних наук Анжела Бойко. – Ми всі є учасниками конференції, не глядачами. Для широкого обговорення представлена широка проблематика від меморіальної політики, біоетики до біомімікрії. Всі, хто сьогодні тут зібрався, налаштовані на продуктивну наукову дискусію. Тож, запрошую всіх до активного діалогу!

Учасники конференції розпочали роботу з пленарного засідання, під час якого було порушено низку актуальних для сьогодення питань. Відтак, у першій доповіді Роман Додонов приділив увагу темі «Трансформація суб’єкта меморіальної політики в сучасній Україні».

- Сьогодні з’являється попит на такі оновлені концепти як дискурсійне управління, національна ідентичність, національна ідея, конструювання конфлікту, історична свідомість, історична пам’ять, - поінформував Роман Додонов. - Минуле не перестає бути значущим фактором для більшості наших співгромадян. Пам’ять про окремі події нашої історії є потужним подразником суспільної думки, який здатен виконувати мобілізаційні функції в передконфліктних і конфліктних ситуаціях.

Відразу після виступу Романа Олександровича розгорнулася жива дискусія з конкретними прикладами, історичними постатями та висловленнями власних думок.

У свою чергу, директор фірми «NovruzAz-Образование в Украине» Айдин Новрузов акцентував увагу на темі: «Ефективність інтеграції іноземних студентів і глобалізація в міжнародній освіті».

- Міжнародна освіта має ряд особливостей. Навчатися в чужій країні - це не легка справа, адже студентам доводиться пройти складний етап адаптації. Виникають проблеми, пов’язані із перебуванням у незнайомій країні: нові повсякденні реалії, культурні та релігійні відмінності, - повідомив директор фірми «NovruzAz-Образование в Украине» Айдин Новрузов.

Після чіткого інформативного виступу Айдина Новруза,  на скайп-зв’язок із конференц-залою, де відбувалася подія, вийшов кандидат філософських наук, доцент, завідувач кафедри соціально-гуманітарної освіти Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Михайло Жук.  Завдяки сучасним інформаційним технологіям, учасники конференції в Черкасах мали змогу ознайомитися з доповіддю Михайла Васильовича на тему: «Політична аналітика в Україні: потреба нових вимірів» он-лайн.

- Адаптація національних пріорітетів розвитку до проблематики IV промислової революції. Фактично, це основний тренд успішності у вимірі 2020+ та найбільш важливий компонент оцінки ефективності політичних сил, інститутів держави, 3-го сектору, громадянського суспільства, політичних еліт. Україні сьогодні потрібен об’єктивний аналіз національного розвитку у відповідності до реалій IV промислової революції, - йшлося у презентації Михайла Васильовича.

Неабияку зацікавленість викликала доповідь професорки кафедри філософії Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика Наталії Бойченко, адже «Методологічні та освітні аспекти гуманітарного супроводу формування клінічного мислення» сьогодні, як ніколи, актуальні для кожного українця. Відповідно, обговорення не могло обійти і хвилюючу тему медичної реформи в державі.

- Методологія підготовки лікаря на післядипломному щаблі формувалася протягом багатьох десятиліть. Вона характеризується органічним поєднанням використання досягнень медичної науки з особистісним вихованням лікаря в служінні професії. Центральне місце в цьому процесі займає формування у лікаря клінічного мислення, - зазначила Наталія Бойченко. - Загалом, гуманітаризація клінічного мислення зумовлює розширення свідомості і уявлень лікаря, зміну його установок, наукової картини світу на основі досягнень сучасної філософії освіти, феноменології, екзистенціалізму, трансцендентальної антропології, філософії науки, аксіології, етики та інших гуманітарних дисциплін.

Виступи молодих науковців: магістрів ЧДТУ Марії Журавель з темою «Полігональна графіка в промисловому та графічному дизайні» та Світлани Швець з темою «Біомімікрія в дизайні: новаторство, навіяне природою» та Сергія Тимофеєва з доповіддю «Інститути пізнання та їх вплив на особистість» стали натхненним позитивним завершенням насиченого цікавого інформативного пленарного засідання IV Всеукраїнської науково-практичної конференції «Соціальні та гуманітарні технології: філософсько-освітній аспект».

Завтра конференція продовжить свою роботу в форматі секцій, воркшопів і майстер-класів.