,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ відзначили День рідної мови
Четвер, 22 лютого 2018 17:17

У ЧДТУ відзначили День рідної мови

У ЧДТУ відзначили День рідної мови

Наразі у світі існує близько 6000 мов, та, на жаль, майже половина з них під загрозою зникнення.Саме тому, на 30-ій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в жовтні 1999 року, під час якої було наголошено на важливій ролі мови в розвитку освіти, культури, консолідації суспільства, формування нації і зміцнення держави, 21 лютого визначено Всесвітнім днем рідної мови.

Сьогодні в Черкаському державному технологічному університеті, за ініціативи кафедри української мови та загального мовознавства, відбувся святковий захід до Міжнародного дня рідної мови із піснями, віршами та розмаїттям мов.

 Саме рідна мова є основною ознакою нації, оскільки вона формує національний менталітет, є живим свідком історії народу, берегинею культурних здобутків, визначальним чинником життя кожної людини і суспільства, кожної родини і держави в цілому.

Іноземні студенти, які навчаються в Черкаському державному технологічному університеті, не залежно від того, чи прибули в Україну лише три тижні тому, чи проживають тут вже тривалий час, продемонстрували свої знання української та розповіли про свої рідні мови.

Сьогодні «Заповіт» Тараса Шевченка урочисто прозвучав у стінах ЧДТУ п’ятьма мовами: українською, китайською, французькою, англійською та арабською у виконанні студентів із Китаю, Кот-д'Івуара, Ганни та Іорданії.

Студенти з Гвінеї Бісау, окрім чудових знань української мови, продемонстрували милозвучність рідної португальської. Рафаель з Нігерії для спілкування вчив у школі англійську, а зараз сумлінно вивчає російську та українську, виявляючи вражаючі результати.

Та все ж, українська мова офіційно визнана однією з найкрасивіших: вона посідає друге місце в світі за мелодійністю (після італійської) та третє за красою лексики (після французької та перської).

Тож, плекаймо свою мову, бережімо її та пишаймося тим, що ми є носіями мови унікальної краси!

 

Солов'їну, барвінкову,

колосисту — на віки —

українську рідну мову

в дар мені дали батьки.

 

Берегти її, плекати

буду всюди й повсякчас, —

бо ж єдина — так, як мати,

— мова в кожного із нас!

Оксана Забужко