,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ зустрілися з прототипами фільму «Кіборги»
Повідомлення
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:
Середа, 21 лютого 2018 11:14

У ЧДТУ зустрілися з прототипами фільму «Кіборги»

У ЧДТУ зустрілися з прототипами фільму «Кіборги»

20 лютого 2018 року, в межах Тижня історії, краєзнавства та музеєзнавства, в  Черкаському державному технологічному університету за підтримки Черкасиоблкіно відбувся показ фільму «Кіборги». Подія національно-патріотичного характеру, яка демонструє нас як націю сильних, мужніх, вільнолюбивих.

Така подія є доволі символічною, адже в ЧДТУ навчалися і нині навчаються студенти, які були учасниками захисту Донецького аеропорту, яких за стійкість та мужність  назвали кіборгами. Цього дня на захід зі своїми побратимами завітали випускник будівельного факультету ЧДТУ Олександр Тимошенко (позивний «Павук») і нинішній слухач Навчально-наукового центру післядипломної освіти та довузівської підготовки Олександр Гугля (позивний «Черкес»).

 Почесними гостями Чекаського державного технологічного університету стали захисники Донецького аеропорту, які є прообразами  мужніх героїв фільму «Кіборги»: Андрій Гергерт (позивний «Червень»), Андрій Шараскін (позивний «Богема») та Сергій Ільницький (позивний «Сокіл»).

Не оминули подію і представники влади та громадськості: випускник Черкаського державного технологічного університету, а нині Перший заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Віталій Коваль, начальник Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації Валерій Данилевський, заступник комісара Черкаського об’єднаного міського військового комісаріату підполковник  Олександр Шиш і координатор волонтерської ініціативи «Наш батальйон», випускник ЧДТУ В`ячеслав Скічко.

Всі фотографії можна переглянути на Flickr

-          Я надзвичайно гордий з того, що маю честь товаришувати з усіма цими простими людьми, які здобули славу героїв,  – наголосив у вітальному слові Перший заступник голови Черкаської ОДА Віталій Коваль. - Я сподіваюся, що після перегляду кінострічки, ви по іншому зрозумієте значення української мови у повсякденному спілкуванні і зрозумієте, що герої поруч з нами, вони серед нас, у нашому суспільстві. Саме на таких героях, на міцності духу, на відданості традиціям, на вірі в Бога, в  себе, в побратимів, в Україну і будується міцна українська нація.

Прем'єра українського повнометражного художнього фільму «Кіборги. Герої не вмирають» режисера Ахтема Сеїтаблаєва за сценарієм Наталії Ворожбит в Україні відбулася 6 грудня 2017 року – в День Збройних сил України.

Зйомки розпочалися 9 лютого 2017 року. Знімальний майданчик розташовувався у селі Крюківщина Київської області. Частина матеріалу відзнята в Чернігівській області: на Гончарівському полігоні відтворили сцени танкових боїв, а на злітно-посадковій смузі запасного Чернігівського аеродрому – екстер'єр аеродрому.

Перед переглядом кінострічки з певними настановами до молоді звернулися захисники Донецького аеропорту, які стали прообразами кіногероїв.

–         Ми – націоналісти, у нас найкраща земля, найспівучіша мова, найкраща молодь, найкращий потенціал, – переконаний Андрій Гергерт Ви повинні це розуміти, ви повинні сьогодні стати на місце тих хлопців, які охороняли аеропорт, які до сьогодні вже четвертий рік охороняють кордони нашої землі, боронять від страшного ворога.  Після перегляду фільму, нехай для вас буде значимим кольори нашого прапору синьо-жовтий у мирний час і червоно-чорний, який використовують в боях. Нехай для вас має значення, на якій мові ви розмовляєте, як ви себе поводите один з одним. Я б щиро хотів, щоб у вас виникло бажання відповідати тим героям, яких ви побачите на екрані. Україна - найкраща, ви сьогодні - найкращі і ми обов’язково переможемо.

У свою чергу, Андрій Шараскін (позивний «Богема») подякував побратимові за влучні слова та продовжив його думку, додавши кілька слів, власне, про сам фільм.

–  Для усього світу стало очевидним кілька речей – те, що українці раптом піднялися і, без зброї лише на потужному відчутті пуповидного зв’язку, почали відстоювати свої цінності, –  зазначив Андрій Шараскін. –  Фільм «Кіборги» про людей, це стовідсотково правдиві історії. Єдине, потрібно розуміти, що це не хроніка, а художній твір, переосмислений і поданий в авторському виконанні. Тому, не варто шукати документального підтвердження імен, бачень, послідовності ротацій чи подій.  Цей фільм втілювався не як кіно про війну, а про людей, про тих сучасних українців, які живуть в цій країні. У стрічці справжні люди, правдиві історії, та абсолютно чіткі тексти.

Студент Черкаського державного технологічного університету Олександр Гугля (позивний «Черкес») спробував налагодити зв’язок зі студентами вишу.

–  Для багатьох кіборг – це надлюдина, супергерой. Сьогодні я умисне не одяг форми, яку я ціную і якою пишаюся, аби показати вам, що я такий, як і всі ви, нічим зовні не відрізняюся від звичайних хлопців-студентів, – звернувся до молоді Олександр Гугля–  Сьогодні я хочу, щоб більшість з нас переосмислили значення слова патріотизм, яке, на жаль, останнім часом втратило своє першочергове  значення і набуло певної заанґажованості. Сподіваюся, що після перегляду фільму кожен із вас зробить правильні висновки.

Зі щирими заохочувальними словами звернувся до всіх присутніх Координатор волонтерської ініціативи «Наш батальйон» В`ячеслав Скічко.

–  Активну громадянськупозицію я формував саме тут, в стінах Черкаського державного технологічного університету. Скоро минає 20 років, як я його закінчив. Потрібно пам`ятати тих, кого з нами вже немає і тих, хто і досі на передовій. Від кожного з вас, від ваших дій зараз, як студентів, завтра, як працівників, залежить майбутнє України, − наголосив В`ячеслав Скічко.

Підхопив слова побратима захисник Донецького аеропорту, випускник будівельного факультету ЧДТУ Олександр Тимошенко.

–  Молодь – це наше майбутнє. Наступні 50 років формуватимуть українську державність студенти та випускники вищих навчальних закладів. Я хочу подякувати всім черкащанам-волонтерам, адже, як боєць 95 батальйону − завжди був гордий тим, що родом з Черкащини. Завдяки тому, що наші люди щирі, добрі і відверті ми завжди були добре забезпечені в тилу, − зазначив захисник Донецького аеропорту, випускник будівельного факультету ЧДТУ Олександр Тимошенко.

Заступник комісара Черкаського об’єднаного міського військового комісаріату підполковник  Олександр Шиш виконав почесну місію та вручив відзнаку Президента України «За участь в антитерористичній операції» Олександру Гуглі.

Начальник Управління освіти і науки Черкаської обладміністрації Валерій Данилевський передав прототипам головних героїв фільму іграшкових ангелів, яких зробили черкаські діти із вадами слуху.

– У ці дні ми згадуємо трагічні події та робимо переоцінку своїх життєвих цінностей. Сподіваюся, що сьогоднішня зустріч стане для студентів поштовхом до саморозвитку та усвідомлення людської значимості,− наголосив ректор ЧДТУ Олег Григор.

Потому, Олег Григор вручив відважним воїнам Подяки ЧДТУ за мужність і героїзм, проявлені під час захисту Донецького аеропорту, стійкість духу, любов до рідної української землі та тісну співпрацю з Черкаським державним технологічним університетом. Крім того, кожен отримав пам’ятні подарунки та Кобзар Тараса Шевченка з символічними словами: «Борітеся – поборете!».

Після офіційної частини, із глибокими переконаннями у силу непереможного українського духу, затамувавши подих, всі присутні спостерігали за історією одного двотижневого бойового чергування у вересні 2014 року.

 

 

Галерея зображень

{gallery}https://www.flickr.com/photos/chdtu/sets/72157690687943032{/gallery}