,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини По дорозі на Схід вільні митці Сашко Брама та Андрій Бучко завітали в ЧДТУ
Четвер, 21 грудня 2017 10:26

По дорозі на Схід вільні митці Сашко Брама та Андрій Бучко завітали в ЧДТУ

По дорозі на Схід вільні митці Сашко Брама та Андрій Бучко завітали в ЧДТУ

Улітку, 2 червня, двоє львів’ян - автори проекту Enter UA, режисер Сашко Брама та актор Андрій Бучко, натхненні спільною творчою ідеєю, зважилися пуститися в мандрівку Україною від Заходу до Сходу.

За три місяці хлопці подолали 900 кілометрів Закарпаттям, Івано-Франківщиною, Тернопільщиною, Рівненщиною і навіть встигли тиждень пожити у Чорнобильській зоні.

Для нового проекту ми не шукаємо особливої України, ми прагнемо показати її такою, яка вона є, - наголошує Сашко Брама. – Ми хочемо відкрити світу Україну, якої немає в жодному туристичному путівнику.

Тож, на схід країни авантюристи планували дійти за три місяці, однак, не так сталося, як гадалося, і мандрівка дещо затяглася, оскільки лише Закарпаттям Сашко з Андрієм подорожували цілий місяць.

Діставшись до Рівненської області, мандрівники вирішили зробити перерву, аби навести лад у вже чималому зібраному матеріалі.

Вже перебуваючи в Києві, хлопці вирішили потрапити в Чорнобильську зону і, завдяки сталкеру Іллі, на тиждень гайнули в самісіньку зону відчуження.

У жовтні Сашко з Андрієм продовжили свою неймовірну подорож з Рівного - місця, де мандрівка стала на паузу, а вже цими днями митці опинилися в Черкасах.

Зараз ми подорожуємо Черкащиною з метою побачити цікаві місця, дізнатися про проблеми регіону, і, можливо, ми б це включили в дослідження в контексті нашого проекту, - пояснює Сашко Брама. – Ми займаємося таким театром, який передбачає занурення в середовища, дослідження цих середовищ, а набутий досвід ми вже трансформуємо в художнє висловлювання.

Відтак, викладачі, співробітники та студенти Черкаського державного технологічного університету охоче скористалися нагодою послухати про захопливі пригоди мандрівників та особисто поспілкуватися з львів’янами.

Про особливості своєї подорожі, про цікавих українських людей та їхні неймовірні історії Андрій та Сашко розповідали, чергуючи оповіді з відзнятими відеоматеріалами.

Насамперед, хлопці зізналися, що до пуття не розпочавшись, подорож могла завершитися, коли Андрій потрапив під колеса мотоцикла місцевого закарпатського байкера. Чи то було засторогою, чи випробовуванням хлопців на міцність духу, але Сашко з Андрієм продовжили впевнено рухатися тернистими шляхами вперед до своєї мети.

В Івано-Франківську хлопці зняли унікальне відео незаконної вирубки лісів. Заручившись  підтримкою місцевого депутата та пообіцявши не називати його ім’я, Сашко Брама з Андрієм Бучком два дні фільмували наслідки масової вирубки лісу – порожні поляни на місці лісу.

Після відвідин знайомих на Косівщині відеоскарбничка  хлопців поповнилася унікальним інтерв’ю молодої гуцулки Олі в ошатному весільному вбранні, яка скаржилася на осоружне подружнє життя. На питання Сашка, чи любить вона чоловіка, Оля не вагаючись відповіла: «Раньше любила дужче, а зараз якось так - 50 на 50» і додала, що в їхній родині не вистачає взаєморозуміння: «Якщо є саморозуміння, тогді життє добре йде». Та попри пиятику та насилля з боку чоловіка, Оля зі своїм становищем змирилася і кидати чоловіка не збирається.

Ми не можемо зануритися в атмосферу місця, відчути, чим дихають жителі, просто проходячи повз населені пункти, зізнається Андрій Бучко. – Коли люди підпускають тебе до себе, дозволяють наблизитися, лише тоді можна пізнати особливості їхнього існування та їхні життєві цінності.

Наразі найбільше вразила мандрівників трьох'ярусна ратуша у райцентрі Бучач. На верхньому, відреставрованому, ярусі знаходиться годинник, з якого щогодини лунає гімн України.  А на нижньому ярусі ратуші мешкає Павло, який вже десять років реставрує споруду.

Павло народився у Німеччині, служив у внутрішніх військах СРСР, охороняв військовополонених американців у В’єнтамі, грав метал, а потім почав будувати церкви, - оповідає Сашко Брама. - Така доволі абсурдна картина нагадує п’єсу Самюеля Беккета, де на території життя однієї людини зіткнулись різні реальності: напів-зруйнована ратуша з годинником, що веде відлік часу і людина, яка роками бореться з силами ентропії, з часом, з каменем, що обвалюється.

Після вимушеної в мандрівці перерви, прямісінько зі столиці хлопці подалися до Чорнобиля. Важко було не помітити, що Чорнобиль перетворився на засіб заробляння коштів.

– Сталкери з форуму, готові організувати тур всього за… 100 доларів за добу, - ділиться особистим досвідом Сашко Брама. – В свою чергу, таксисти готові за кругленьку суму їхати в «мертву» зону навіть серед ночі.

Загалом, Сашко з Андрієм пройшли 180 кілометрів зоною відчуження. Під час мандрівки Чорнобилем митці назбирали купу листів, які не зацікавили мародерів.

Після завершення подорожі всі враження, спогади, досвід та матеріали мають втілитися у театральний перформанс із елементами відеоарту і музики, своєрідну музично-медійну виставу. А для того, щоб мати уявлення про остаточний результат Сашкові Брамі та Андрієві Бучку необхідно подолати весь маршрут до кінця.

Після творчої зустрічі, львів’яни поспілкувалися з ректором ЧДТУ Олегом Григором і проректором з гуманітарно-виховних питань Валентином Лазуренком, познайомилися з активістами студентського самоврядування навчального закладу та відвідали Студентську раду.