,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ відбулася зустріч із мовознавцем Іриною Фаріон
Середа, 08 листопада 2017 13:15

У ЧДТУ відбулася зустріч із мовознавцем Іриною Фаріон

У ЧДТУ відбулася зустріч із мовознавцем Іриною Фаріон

7 листопада в ЧДТУ в межах Дня української мови та писемності відбулася зустріч із професором «Львівської політехніки», відомим мовознавцем Іриною Фаріон.

Під час заходу науковець презентувала свою нову книгу «Мовний портет Івана Пулюя». У ній йдеться про мовно-політичний світогляд і мовну практику видатного науковця-фізика та перекладача Біблії українською мовою Івана Пулюя (1845‒1918), написана на основі нещодавно виданих листів і публіцистики мислителя.

Я хочу показати силу нашої мови не через суфікси, не через префікси, фонетичну систему та не цікаві для вас складнопідрядні, складносурядні речення, а показати життя нашої мови як життя людини. Патрон вашого краю, містичне тіло нашої з вами землі Тарас Шевченко показав дуже не просту дорогу свого життя, як життя цілого народу, так само, як і Маркіян Шашкевич. Оскільки ваш навчальний заклад технічний, то для вас, тих, хто обрав не гуманітарний фах, книжка про фізика Івана Пулюя буде особливо цікава,‒зазначила у своєму виступі Ірина Фаріон.

Ірина Дмитрівна також подарувала бібліотеці ЧДТУ свої книги «Мовна норма: знищення, пошук, віднова», «Мовна норма: пошук істини»  та свіже видання праці «Суспільний статус староукраїнської (руської) мови у XIV-XVII століттях».

Черкаський державний технологічний університет є патріотом України та української мови. Дякуємо Вам від нашого колективу за чудову і змістовну лекцію та яскравий приклад ораторського мистецтва,‒ подякував Ірині Фаріон в.о. ректора ЧДТУ Олег Григор та вручив на згадку про зустріч букет червоних троянд.

Після виступу всі бажаючі мали змогу придбати книги Ірини Фаріон з її автографом.