,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ віншували із ювілеєм видатного науковця, професора університету Геннадія Столяренка
Середа, 04 жовтня 2017 16:31

У ЧДТУ віншували із ювілеєм видатного науковця, професора університету Геннадія Столяренка

У ЧДТУ віншували із ювілеєм видатного науковця, професора університету Геннадія Столяренка

3 жовтня у Черкаському державному технологічному університеті вітали із 75-річчям завідувача кафедри хімічних технологій та водоочищення, доктора технічних наук, професора Геннадія Столяренка, поздоровити якого завітали десятки відомих черкащан, для яких професор ЧДТУ є життєвим авторитетом.

Як констатував  в.о. ректора ЧДТУ Олег Григор, рідному університету Геннадій Столяренко віддав 35 років творчої і натхненої праці:  працюючи тут із 1982 року, у 1994 році  він очолив кафедру хімічної технології неорганічних речовин (нині вона має нову назву  кафедра хімічних технологій та водоочищення). У  2000 році захистив докторську дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук, а в 2001 році  йому було  присвоєно вчене звання професора кафедри хімічної технології неорганічних речовин.

Під керівництвом Геннадія Столяренкана його кафедрі були підготовлені  і відкриті в ЧДТУ три нові технологічні спеціальності -  «Хімічна технологія неорганічних речовин», «Екологія та охорона навколишнього природного середовища», «Технологія бродильних виробництв». Створено потужну навчально-методичну база для підготовки бакалаврів, спеціалістів та магістрів з хімічної технології, створена матеріальна база 7 лабораторних курсів кафедри, захищено 3 кандидатські дисертації та 45 магістерських робіт.

 

Переглянути фотоальбом у Flickr

 

Зі спеціальності «Хімічна технологія неорганічних речовин» випущено більш 1000 бакалаврів, спеціалістів та магістрів високої кваліфікації, відкрита аспірантура і докторантура.

Геннадій Столяренко єавтором понад 500 наукових та навчально-методичних праць. Під його керівництвом виконано більше ніж 35 науково-господарських та держбюджетних робіт, які впроваджені в Україні,  Молдови та Росії.  Усього 17 впроваджень. Він є автором 4 монографій, співавтором 3-х томів монументальної Екологічної енциклопедії, 12 авторських свідоцтв, 45 патентів України, 14 міжнародних патентів.

За останні 10 років під його науковим керівництвом розроблені та апробовані  наступні технології: альтернативне горіння газоподібного та рідкого палива (економія палива до 15%),

інтенсифікація горіння вугілля (економія палива до 21%), зниження токсичності відпрацьованих газів автомобільного транспорту та економія бензину (зниження токсичності на 60−70%; економія бензину до 11%), озоно-радикальний метод очистки газових потоків від токсичних домішок, переробка органічних відходів різноманітного походження у добрива,

переробка цинковміщуючих відходів виробництв хімічних волокон,  використання кавітаційних процесів при розробці каталітичних апаратів нового покоління, зокрема, синтез біодизелю, використання мембранних процесів при розробці маловідходних технологій виробництва хімічних реактивів,  озонні методи очищення крові  від токсичних домішок з перспективою розробки апарату “Штучна печінка“ і в подальшому розробка технології боротьби зі СНІДом,  озоно-радикальний метод вибіркового хімічного розкладання злоякісних пухлин.

За заслуги перед Черкаським державним технологічним університетом та з нагоди 75-річчя від дня народження рішенням Вченої ради ЧДТУ від 18 вересня 2017 року Геннадію Столяренку присвоєно почесне звання «Почесний професор Черкаського державного технологічного університету». Атестат «Почесний професор ЧДТУ» Генадію Столяренку  урочисто вручив на сцені в.о. ректора ЧДТУ Олег Григор.

Як зазначив, вітаючи ювіляра, перший заступник голови Черкаської   ОДА  Віталій  Коваль, досягнення таких вчених як Геннадій Столяренко, рухають вперед розвиток науки і найбільша цінність у тому, що їх новації не є теоретичними, а знаходять практичне втілення у житті і дають можливість науці служити на користь суспільству.

За особливі заслуги перед Черкащиною, перший заступник голови Черкаської   ОДА  Віталій  Коваль нагородив Геннадія Столяренка Почесною грамотою.

Цього дня привітати професора ЧДТУ Генадія Столярнка, загалом, прийшли десятки керівників і просто відомих черкащан, для яких гордість ЧДТУ є наставником, колишнім викладачем, що відкрив дорогу у майбутнє, науковим авторитетом чи просто – хорошою і достойною найвищої поваги, людиною.