,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ презентували українську антиутопію
Субота, 08 квітня 2017 09:50

У ЧДТУ презентували українську антиутопію

У ЧДТУ презентували українську антиутопію

Учора в Черкаському державному технологічному університеті відбулася літературна зустріч із українською письменницею Наталкою Ліщинською, яка презентувала свою книгу «Нова людина».

Цього дня у Черкасах за ініціативи ГО «Книжковий Маестро» стартував триденний книжковий фестиваль, у якому беруть участь літератори, видавці, письменники та поети з усіх куточків України.

-   На Черкащині вперше проходить такий мистецький захід, який популяризує нашу українську книжку, нашого українського автора, видавця, тих людей, які творять сучасну українську культуру, - зазначив проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ Валентин Лазуренко.

Серед гостей Книжкового фестивалю і талановиті львів’янки Наталя Ліщинська та Любов Долик, які завітали до Черкаського державного технологічного університету на запрошення завідувача кафедри філософських та політичних наук ЧДТУ Анжели Бойко.

 Сьогодні ми впевнено реалізовуємо поставлену мету – створення гуманітарної, культурної  платформи у Черкаському державному технологічному університеті, яка, насамперед, сприятиме інтелектуальному розвитку особистості. Тож, ми особливо раді вітати у нашому закладі творчих людей, представників сучасної української літератури,-  наголосила у вітальному слові Анжела Бойко. -  Мені здається, що сторінка сучасної української літератури відносно нова, ми тільки починаємо її відкривати, опановувати, намагатися інакше мислити. Зважаючи на ті події, які відбуваються нині в нашій державі,  люди почали тяжіти до українського, спрагло читати українських авторів, прагнути втамувати літературний голод, ретельно слідкуючи за новинками української літератури.

Саме з метою представити науково-фантастичний твір «Нова людина» та віч-на-віч зустрітися з читачами і завітали до освітнього вишу письменниця Наталя Ліщинська та модератор зустрічі Любов Долик.

Мені так  бракувало читача і бракувало людей, які читають,– поділилася з присутніми Наталя Ліщинська. – Це надзвичайно величезне щастя бачити людей, які хочуть читати, які вміють читати, які розуміють, що читають. Адже, коли пишеш ти не бачиш людей, не відчуваєш їхньої реакції, не чуєш відгуків. А саме такі зустрічі дають дуже багато автору і цей енергетичний обмін неймовірно важливий для мене.

Книга Наталі Ліщинської «Нова людина» написана у не досить притаманному для жінки жанрі наукової фантастики. Та автор обожнює цей «недооцінений» і «недолюблений» жанр, оскільки, за словами Наталі, у фантастиці є все, що існує в літературі, нерідко виникає бажання вийти за межі реальності, зазирнути в майбутнє, відпустити мрію. І саме фантастика відкриває неосяжні горизонти перед письменником.

«Нова людина» - антиутопія, яка ідеально відповідає усім вимогам цього жанру та вміло зазирає в геть не безхмарне майбутнє, показуючи його таким, на яке ми, люди, сьогодні заслуговуємо, якщо не почнемо змінюватися… У своєму романі Наталя Ліщинська прагне зруйнувати стереотипи, міцно укорінені в українську літературу, яка побудована на поразці, печалі та трагедії. Автор вірить у перемогу, тому і герої її твору – переможці, навіть негативні.

-       Щира віра в націю переможців буде рухати нас вперед,- переконана Наталя Ліщинська. - Навіть у обкладинці книги «Нова людина», на якій врешті зупинили свій вибір поміж більше десятка різних варіантів, закодована невмируща надія.

На мистецькій зустрічі у приємній творчій атмосфері говорили про творчий шлях, про процес народження творів, про талант письменника перевтілюватися у своїх героїв, про прозу і поезію, про почуття, коли  власне літературне творіння виходить у світ, про творчі муки, про натхнення та надію, що сучасна українська література змінить світ.