,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ ВІДЗНАЧИЛИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ
Вівторок, 21 лютого 2017 16:31

У ЧДТУ ВІДЗНАЧИЛИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ

У ЧДТУ ВІДЗНАЧИЛИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ

Коли в огонь живої мови чуття святого надаси,

ти станеш лицарем краси, і визволення, і любові.

Микола Вороний

21 лютого весь світ відзначає день рідної мови. Цю дату визначено на 30-ій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в жовтні 1999 року, під час якої було наголошено на важливій ролі мови в розвитку освіти, культури, консолідації суспільства, формування нації і зміцнення держави.

В Україні це свято існує з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови Президент України підписав відповідне розпорядженняпро відзначення Міжнародного дня рідної мови.

Сьогодні в Черкаському державному технологічному університеті проведено святковий захід до Міжнародного дня рідної мови із піснями, віршами, вікторинами та пізнавальною інформацією.

-                Навчально-освітній процес в Черкаському державному технологічному університеті здійснюється виключно державною мовою, але разом із цим ми шануємо й інші національні мови,– наголосив у вітальній промові проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ, професор  Валентин Лазуренко. - Рідна мова для кожного є сакральною і особливою, оскільки з рідною мовою людина народжується, з рідною мовою проходить все своє життя, з рідною мовою на вустах і в серцях наші пращури йшли на боротьбу за нашу українську незалежність, рідною мовою матері нам співали колискові.

Саме рідна мова є основною ознакою нації, оскільки вона формує національний менталітет, є живим свідком історії народу, берегинею культурних здобутків, визначальним чинником життя кожної людини і суспільства, кожної родини і держави в цілому.

Іноземні студенти ЧДТУ залюбки поділилися цікавими фактами  про особливість та унікальність рідної мови кожного.

-       Англійська мова посідає третє за популярністю місце у світі, а відтак кожна сьома людина на землі говорить англійською мовою. – пишається своєю мовою Роберт Джеймс із Великобританії. -   А чи знали Ви, що всім відома англійська фраза «good bye» походить від староанглійського вислову « God be with you»?

 

Студент зі столиці Китаю Вей Течжень  продемонстрував аудиторії чотири інтонації, від яких залежить значення слова у китайській мові та навчив кільком китайським ієрогліфам, серед яких, звичайно ж, слово «любов».

-       Китайська мова – одна з найстародавніших мов у світі, вчені вважають, що вона виникла 3000 років тому,- з гордістю заявляє Вей Течжень. - З березня в ЧДТУ відкриваються курси китайської мови, отже, якщо Ви бажаєте вивчити китайську мову, записуйтеся на курси і вивчайте!

Якщо порівнювати кількість мов на континентах, на Африканському континенті їх налічується найбільше.

- Зараз ми навчаємося в Україні, тому сумлінно вивчаємо українську, але ніколи не забуваємо рідну мову, мову батьків, дідів і прадідів. – наголошує студент з Африки Ібрагім Сіла. -  В Африці близько 3000 африканських мов, які зовсім не схожі між собою. У багатьох африканських країнах державною мовою є одна з європейських мов: англійська, французька або арабська, але крім державної мови, усі знають рідну етнічну мову. Ми всі різні, але любов до рідної материнської мови єднає нас.

Українська мова пройшла нелегкий шлях. Сотні років поневолення зробили свою справу: нинішнім поколінням ще довго доведеться відроджувати велич і багатство рідної мови. Наскільки швидко це станеться залежить від того, як кожен із нас плекатиме рідне слово щодня і повсякчас, а не лише в день рідної мови…

-       Мова якою ми думаємо визначає не тільки спосіб нашого мислення, а й наш внутрішній світ, і, певною мірою, нашу долю та долю цілої нації. Тож будемо думати, читати, розмовляти рідною мовою.– підсумувала ведуча і організатор заходу завідувач кафедриукраїнської мови та загального мовознавства ЧДТУ Олена  Пчелінцева.