,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ відбувся семінар на тему: «Герої Крут в сучасному осмисленні молоді»
Четвер, 16 лютого 2017 10:06

У ЧДТУ відбувся семінар на тему: «Герої Крут в сучасному осмисленні молоді»

У ЧДТУ відбувся семінар на тему: «Герої Крут в сучасному осмисленні молоді»

15 лютого 2016 року в рамках Заходів з нагоди відзначення в Україні Дня пам’яті Героїв Крут по Черкаському державному технологічному університету Центром національно-патріотичної гідності спільно з кафедрою історії України та суспільних дисциплін за участю студентів факультету інформаційних технологій та систем і студентів Центру по роботі з іноземними студентами проведено семінар «Герої Крут в сучасному осмисленні молоді».

Офіційно День пам’яті героїв Крут у нашій державі почали відзначати з 29 січня 2007 року – з моменту підписання Указу Президента України «Про вшанування пам’яті героїв Крут».

Українці вшановують січневі події 1918 року, коли юні захисники Української Народної Республіки ціною власного життя вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху – бій під Крутами. Саме тоді на Чернігівщині неподалік залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний схід від Києва, добровольчий Студентський Курінь, що складався із 300 юнаків – студентів Університету імені Святого Володимира, новоствореного Українського Народного Університету, та гімназисти Київських гімназій, відстоюючи право українського народу жити у власній державі, вступили нерівний бій із більшовицькими військами, чисельність яких налічувала близько 5 тисяч. Бій тривав лише п’ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків, що неймовірними зусиллями зупинили наступ ворога на два дні.

За кілька тижнів після бою під Крутами Михайло Грушевський писав: «Недаремно пролилася кров тисяч українських інтелігентів та молоді, коли вона принесла духовне визволення від найтяжчого і найшкідливішого московського ярма: добровільно прийнятого духовного закріпачення!»

 

У березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла 28 загиблих під Крутами студентів було перевезено до місця їхнього поховання, де відбулася громадська жалоба.

В подальшому подвиг Героїв Крут було забуто більше, ніж на 70 років, Та їхній подвиг назавжди залишиться для нинішніх і прийдешніх поколінь прикладом патріотизму й незгасної любові до України.