,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ набирає обертів проект «WaterHarmony»
Вівторок, 07 лютого 2017 13:42

У ЧДТУ набирає обертів проект «WaterHarmony»

У ЧДТУ набирає обертів проект «WaterHarmony»

У квітні у рамках проекту «WaterHarmony» («Водна Гармонія») Черкаський державний технологічний університет очікує на нове лабораторне обладнання, що дасть можливість проводити повний спектр досліджень забруднення води.

Науковий проект «Водна Гармонія Євразія ІІ», спрямований на інтеграцію освіти, наукових досліджень, інновацій і підприємництва для гармонізації, пов'язаної з водною сферою вищої освіти, вже не один рік успішно реалізується  нашим університетом за сприяння Норвезького центру міжнародного співробітництва в галузі вищої освіти (SIU).

За словами аспіранта кафедри Хімічних технологій та водоочищення Сергія Шмиголя, що розповів про деталі проекту «Водна Гармонія», його результатами має стати підвищення значущості пов'язаних з водою напрямківвищої освіти в країнах-партнерах шляхом розробки узгоджених трьох навчальних модулів з окремих дисциплін, пов'язаних з очищенням стічних вод і раціонального використання водних ресурсів, а також включення їх в існуючі навчальні програми, розширення і гармонізації якості наукового змісту магістратури та аспірантури, наукових досліджень, публікацій і конференцій та зміцнення наукових зв'язків між норвезькими та євразійськими університетами, що ведуть до інноваційних досліджень.

Діяльність проекту «Водна Гармонія» здійснюється в рамках проведення 8 проектних зустрічей, короткострокових і довгострокових програм мобільності студентів в Норвегії, залучення зовнішніх партнерів за допомогою проведення семінарів і програм мобільності студентів, а також спільної і самостійної роботи, що проводиться університетами-партнерами з Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Таджикистану, України і Норвегії.

Посилення інтернаціоналізації відбувається за рахунок великого числа мобільності студентів та викладачів у різні країни, а також проведення спільних досліджень, лекцій та випуску публікацій.

У межах проекту «Водна Гармонія» у 2016 році на базі Норвезького університету природничих наук у місті Оз пройшла «Літня школа WaterHarmony», у якій взяли участь двоє студентів ЧДТУ напрямку підготовки «Хімічні технології» Кравченко Сергій та Тупицька Наталія.

Наприкінці листопада 2016 р. відбулася проектна робоча зустріч у норвезькому місті Хаф'єль, у якій взяли участь завідувач кафедри Хімічних технологій та водоочищення Геннадій Столяренко та член проекту від ЧДТУ, старший викладач кафедри Наталя Фоміна.  А в грудні, у рамках проекту Водна Гармонія Ерасмус+,  робочу зустріч в китайському місті Циндао відвідали координатор проекту Геннадій Столяренко та член проекту від ЧДТУ, доцент кафедри Тетяна Солодовнік.

У найближчі три роки діяльність проекту передбачає проведення щорічних літніх шкіл з водопідготовки «Водна Гармонія» в Норвегії на базі Норвезького університету природничих наук (м. Оз), ряд проектних зустрічей в університетах-партнерах проекту та перевидання підручника «Фізико-хімічні методи очищення води. Керування водними ресурсами». Також варто відмітити, що цілий спектр досягнень планується перейняти від проекту «Водна гармонія Ерасмус+», який реалізується паралельно.

Уже в березні цього року у рамках проекту «WaterHarmonyErasmus+» на піврічне навчання до ЧДТУ завітає двоє аспірантів Вармінсько-Мазурського університету міста Ольштин. А в липні для обміну досвідом очікуємо делегацію представників з Китаю, Шрі Ланки, Норвегії, Німеччини, Польщі та українських університетів-партнерів.

Від початку проектні зустрічі заплановані в кожному університеті-партнері проекту. У 2016 році такі зустрічі відбулися в Норвезькому університеті природничих наук (м. Ås) та Українському хіміко-технологічному університеті (м. Дніпро). А в червні 2017 року делегатів університетів-партнерів із Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Таджикистану, України і Норвегії прийматиме ЧДТУ. Наразі організатори займаються підготовкою програми зустрічей, наукового семінару та ознайомчих візитів.