,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ до Дня визволення Черкас відбувся «Діалог поколінь»
Середа, 14 грудня 2016 15:34

У ЧДТУ до Дня визволення Черкас відбувся «Діалог поколінь»

У ЧДТУ до Дня визволення Черкас  відбувся «Діалог поколінь»

Круглий стіл за участю науковців університету, студентів та ветеранів Другої світової війни до Дня визволення Черкас від нацистських загарбників відбувся у Аудиторії бойової і трудової слави Черкащини Черкаського державного технологічного університету

На заході були присутні представники різних поколінь, яких об’єднало бажання зберегти історичну правду та пам'ять про героїчне минуле нашого народу.

«Сьогодні ми схиляємо голови перед усіма героями, що визволяли наше місто. Цей день пам’ятний для кожної сім’ї, адже страшна війна не оминула нікого. Ми шануємо та пам’ятаємо наших ветеранів – тих хто безстрашно боронив нашу землю, вижив та дарував прийдешнім поколінням право на життя», – із такими словами звернувся до присутніх ректор ЧДТУ Олег Григор.

«Загалом, нацистська окупація Черкас тривала 833 дні. Гітлерівці завдали місту величезних руйнувань. Багато кварталів було зруйновано та спалено – фактично, після війни Черкаси довелось підіймати із руїн, – згадував  ветеран Другої світової війни, полковник Василь Попович. – Дванадцятого грудня розпочався останній штурм міста Черкаси, а вже чотирнадцятого о 9:00 місто було звільнене».

У форматі діалогу студенти і науковці університету обговорили з ветеранами Другої Світової  війни ті важливі питання, які постали перед Україною на її історичному шляху. Зокрема – яким був би шлях України, аби ми програли війну? Якими були реальні  підсумки війни: здобутки та втрати для України?  Чи була ця війна «великою» та «народною»? І чи була б можливою перемога у війні без України? Співмодераторами  заходу були доктор історичних наук, професор, проректор ЧДТУ Валентин Лазуренко і кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України та суспільних дисциплін Оксана Яшан.

Активну участь у діалозі взяв голова Черкаської міської організації ветеранів Іван Губський.

Студенти виявляли велику увагу до розповідей ветеранів, а наприкінці заходу привітали їх із Днем визволення Черкас, вручили невеликі дарунки та зробили колективне фото на згадку.