,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У Черкаському державному технологічному університеті обговорювали механізми захисту авторського права в освіті та науці
Середа, 07 грудня 2016 16:34

У Черкаському державному технологічному університеті обговорювали механізми захисту авторського права в освіті та науці

У Черкаському державному технологічному університеті обговорювали механізми захисту авторського права в освіті та науці

Сьогодні у ЧДТУ відбувся круглийстілна тему: «Інтелектуальна власність в освіті та науці. Механізми захисту авторського права»

Ініціатори заходу - навчально-методичний відділ та науково-дослідний інститут ЧДТУ - поставили за головну мету дослідження актуальних проблем, пов’язаних із механізмами захисту авторського права на наукові, методичні та інші твори науковців та викладачів вищих навчальних закладів.

Звернувшись до всіх учасників круглого столу з вітальним словом, ректор ЧДТУ Олег Григор висловив щирі сподівання на зміцнення дружніх відносин двох університетів на бульварі Шевченка. «Нинішнє вільне обговорення закладає підґрунтя для тісної співпраці та орієнтування на спільні перспективи, – наголосив Олег Олександрович. – Інтелектуальна власність – досить актуальне питання сьогодення. Зважаючи на безліч індивідуальних трактувань цього поняття, ми повинні, насамперед, посилатися на чинне законодавство та діяти відповідно до нього.»

На освітньому заході мова йшла про конституційне право інтелектуальної власності, авторські права науково-педагогічних працівників вишу на службові твори, академічну доброчесність та підвищення творчої активності вчених університету та захист їхніх інтелектуальних прав.

«У наш час питання розміщення результатів інтелектуальної діяльності у відкритому доступі викликає певні суперечки та протиріччя серед науково-педагогічних працівників. На разі немає одностайної думки щодо такої необхідності та довіри до механізмів захисту авторського права,– коментує проректор з науково-дослідної роботи та міжнародних зв’язків ЧДТУ Сергій Заболотній, – Дехто прагне без жодних застережень поділитися своїми особистими доробками з колегами та студентами, а є й такі, які в жодному разі не бажають, аби їхні роботи отримали статус «відкритого доступу».

Питання захисту авторського права набуло неабиякої актуальності після старту Проекту сприяння академічній доброчесності в Україні. Цей проект, у першу чергу, спрямований на покращення якості освіти в університетах завдяки переосмисленню цінностей та змінам практик, які вкорінювалися у систему впродовж десятиліть.

«Сьогодні у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького діє кафедра інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін, колеги з якої, власне,і зголосилися поділитися своїм досвідом під час круглого столу, – зазначає  заступник начальника навчально-методичного відділу ЧДТУ Олексій Кожем’якін,  – Зараз нам конче необхідно вибудовувати всередині університетів нові відносини, котрі будуть базуватись на принципах доброчесності, взаємної довіри, поваги і відповідальності усіма учасниками освітнього процесу. Ми повинні підняти Україну на вищий рівень, орієнтуючись на Європейські та Міжнародні стандарти»

Сьогоднішній круглий стіл мав здебільшого інформативний характер, а надалі планується винести обговорення механізмів захисту авторського права в освіті та науці на широкий загал на рівні конференцій та форумів.