,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини В ЧДТУ відкрилася надпотужна комп’ютерна лабораторія вартістю 25 тисяч євро
П'ятниця, 21 жовтня 2016 12:41

В ЧДТУ відкрилася надпотужна комп’ютерна лабораторія вартістю 25 тисяч євро

В ЧДТУ відкрилася надпотужна комп’ютерна лабораторія вартістю 25 тисяч євро

Майбутні доктори філософії ЧДТУ навчатимуться у новій комп’ютерній лабораторії, придбаній за допомогою грантового проекту Євросоюзу. До послуг майбутніх фахівців – інтерактивний лекційний зал «DocColloquiumRoom», що включає мультимедійне обладнання та 13 сучасних робочих станцій.

Лабораторія вже запрацювала, тож у цьому навчальному семестрі у ній відбуваються заняття для аспірантів що здобувають освітній рівень доктора філософії, сімома технічними та однією економічною спеціальністю. Комп'ютерна лабораторія була відкрита на факультеті електронних технологій.  Усе це стало можливим завдяки проекту «TempusNETCENG» «Нова модель третього циклу в інженерній освіті у відповідності до рекомендацій Болонського процесу у Білорусі, Росії, Україні». Це грантовий проект Євросоюзу, що фінансується за Міжрегіональною програмою Європейського сусідства та партнерства , - коментує локальний координатор проекту «TempusNETCENG», завідуюча кафедрою комп’ютеризованих та інформаційних технологій у приладобудуванні, кандидат технічних наук, доцент Юлія Бондаренко. – ЧДТУ, поряд із 3-ма європейськими (Литва, Великобританія, Німеччина), 3-ма білоруськими, 5-ма російськими та 2-ма українськими університетами є учасником цієї програми. Європейські ВНЗ (Вільнюський Технічний університет ім. Гедимінаса, Університет Брунеля та Берлінський технічний університет) є грантодавцями. Отримувачами грантів серед українських ВНЗ стали також Національний технічний університет України «КПІ» та Національний авіаційний університет.  Наші викладачі долучилися у грудні 2013-го року, пройшли та ряд тренінгів в університетах-партнерах в Європі.

Основною метою проекту є приведення української системи підготовки науковців у відповідність до європейської та впровадження кращих європейських практик у навчальні програми вітчизняних ВНЗ.

- Ще одна ціль – встановлення зв’язків з потенційними роботодавцями та забезпечення конкурентноспрможності наших випускників на ринку праці, - пояснює аспірантка кафедри комп’ютеризованих та інформаційних технологій у приладобудуванні Анна Топтун. – З цією метою був створений та працює DLM-офіс («доктор інженерії на ринку праці»), що здійснює моніторинг ринку праці та встановлює нові зв’язки з роботодавцями.

За словами Анни Топтун, обладнання та програмне забезпечення інтерактивного класу дає можливість в режимі реального часу забезпечувати двосторонній зв’язок між комп’ютерами викладача та студентів, а також відображати інформацію з робочих станцій на TV-систему. Це обладнання можна використовувати для проведення телемостів, телеконференцій та дистанційного навчання із залученням лекторів з інших країн.

- Зараз, на жаль, лише за допомогою грантових програм ми можемо оновлювати лабораторне та комп’ютерне обладнання. Звісно, університет знайшов частину коштів – півмільйона гривень на закупівлю комп’ютерного обладнання. Але, ми можемо собі дозволити закуповувати техніку нижчого рівня, щоб її пошири по усіх факультетах, - коментує в.о. ректора ЧДТУ Олег Григор. – А завдяки гранту ми маємо обладнання на 25 тисяч євро в цій лабораторії: 16 комп’ютерів, телевізійна панель, 3 мультифункціональних присторої, 3 ноутбуки і 3 відеопроектори.

Уже зараз новітнім обладнанням можуть скористатися 24 аспіранти вишу.