,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Свій серед чужих. Студент із Африки розповів про особливості життя в Черкасах
Понеділок, 03 жовтня 2016 14:16

Свій серед чужих. Студент із Африки розповів про особливості життя в Черкасах

Свій серед чужих. Студент із Африки розповів про особливості життя в Черкасах

 

Черкаські виші все частіше приймають для навчання у своїх стінах студентів із різних країн світу. Нова культура, побут, система освіти… Людям адаптуватися до нового для себе середовища завжди непросто.  Журналіст Zmi.ck.ua  поспілкувався з камерунцем Ханом Авасі Лоуренсом Чо, щоб дізнатися, як іноземний студент пристосувався до життя в Черкасах.

ВОЛОДІННЯ МОВОЮ

- Я знаю англійську, французьку та російську мову. Українську знаю погано, оскільки перед вступом до університету мене попередили, що краще вивчити російську. Однак зараз шкодую  про зроблений вибір, оскільки українська звучить краще, слова більш зрозумілі. До того ж,лекції читають українською.

ТРУДНОЩІ ТА СТУДЕНСТВО

- В Україні дуже холодно. Це відразу і здивувало. Яскраво запам’ятав, коли вперше вийшов із літака в аеропорту і був вражений температурою повітря, хоча це був лише жовтень. Зараз вже звик до холоду. Наразі проживаю в гуртожитку. На умови не скаржуся – нормальні. Лише довелося звикати до запаху сигарет та вимкнених плит після 21 години.

Не обійшлося без труднощів через мовний бар’єр, особливо перші кілька місяців. Проте мені пощастило з групою, маю кількох хороших друзів, які  підтримують та допомагають, раптом чогось не розумію.

Пам’ятаю свою радість, коли отримав п’ятірку за дипломну роботу. А ще, коли їздили з групою на екскурсію в Пирогово. І як проходили практику на “Азоті”-  це була хороша можливість побачити процес виробництва наживо. Цікаво, що тоді вперше проїхався на тролейбусі. Цей транспорт мені не сподобався: старий, холодний та постійно скрипів.

КУХНЯ

- Мені подобаються страви з м’яса, особливо баранина та шашлик. Окрім того, полюбляю рис та картоплю. А ще імпонують налисники з солодкою начинкою.  Тісто на налисники готую навмисно товсте:так вони мені здаються смачнішими. Як начинку використовую сир, джем, згущене молоко. Щодо українських національних страв, тоборщ не дуже люблю. І це не тому, що він поганий.  На жаль,не можунимнаїстися. А от сало з хлібом сподобалося. Домашня ковбасу з часником теж дуже смачна.

- У тебе є фірмове блюдо?

- Не можу сказати, що добре готую, однак винайшов власний рецепт соусу із гарбузовим насінням та спеціями. Його можна додавати майже до всіх страв.

ВІДПОЧИНОК ТА СІМ’Я

- У вільний час люблю ходити в кіно, вдома часто переглядаюсеріали.Також подобається грати в більярд, відвідую нічні клуби. Спілкуюсь із друзями, більшість вільного часу проводжу з ними.

- Більшість твоїх друзів – українці чи іноземці?

- Спілкуюсь із різними людьми. У мене є близький друг із Черкас, а також товариші з різних куточків України. Також є друзі у Франції, де я жив певний час перед переїздом в Україну, та у Камеруні. Із ними спілкуюсь через інтернет.

- Сумуєш за домівкою, ріднею?

- Так, мені їх не вистачає. Сумую за батьками, братами та сестрами. Ми часто спілкуємось по телефону та скайпу, однак хочу побачити їх наживо. Втім,розумію, що зараз найважливіше – закінчити навчання, отримати диплом та хорошу роботу, томудодому найближчим часом повертатися не планую.

НАВЧАННЯ

- Після школи хотів стати спеціалістом у галузі хімії, інженером. Обирав між українськими університетами та зупинився на ЧДТУ, оскільки мене влаштувала вартість навчання. Зараз я є студентом п’ятого курсу спеціальності “хімічні технології  та інженерія”. Протягом року вивчав мову при університеті, після чого зміг поступити на перший курс.

- Які враження від української системи навчання, чи відрізняється вона від камерунської?

- Вдома більше приділяють уваги теорії, а тут – практиці. Думаю, що практика важливіша. Наприклад, коли вчитеся керувати машиною, то можете знати скільки завгодно теорії, але поки не спробуєте сісти за кермо та поїхати, результат не отримаєте. Багато практики дає хороший старт у будь-якій справі.

-  Через декілька років ти закінчиш університет. А що буде далі?

- Хочу поїхати в Канаду та працювати там за спеціальністю, яку отримав в Черкасах. Залишатися в Україні не планую через труднощі з мовою та працевлаштуванням. До речі, якщо в інших країнах на канікулах студенти можуть спокійно знайти роботу та заробити трохи грошей, то в Черкасах зробити це не вийде, оскільки роботи майже немає.

- Що можеш порадити іноземним студентам, які планують навчатися в Черкасах?

- Головне -  вчити мову, адже без знань базового рівня дуже складно. Також варто дізнатися особливості того регіону України, куди плануєте переїхати, щоб мати уявлення про культуру, звичаї. Не зайвим буде також поспілкуватися з тими, хто вже має досвід проживання в Україні та може щось порадити.

Підготувала Ірина Хрипун