,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Електронні заявки та держзамовлення по-новому: особливості цьогорічної вступної кампанії
П'ятниця, 22 липня 2016 11:35

Електронні заявки та держзамовлення по-новому: особливості цьогорічної вступної кампанії

Електронні заявки та держзамовлення по-новому: особливості цьогорічної вступної кампанії

У всіх вищих навчальних закладах Черкащини проходить насичена вступна кампанія. Про її особливості виданню «Вичерпно» розповів в.о. ректора Черкаського державного технологічного університету Олег Григор.
- Вступна кампанія-2016 — у розпалі. Які її особливості?
- Крім ряду незначних особливостей, які коригують якість набору абітурієнтів, є декілька вагомих принципових особливостей. Перша особливість у тому, що на І курс на основі середньої освіти подаються заяви тільки в електронному вигляді. Інша особливість вступної кампанії у тому, що державне фінансування для майбутніх першокурсників за так званим принципом: бюджетне місце за абітурієнтом. Тобто, ті абітурієнти, які досягли значних успіхів у зовнішньому незалежному оцінюванні, мають право отримати державне замовлення на навчання у вищому навчальному закладі.
Щодо прийому на здобуття освітнього ступеня магістра, та ОКР спеціаліста — все відбувається стабільно. Ми отримали хороше державне замовлення. Окрім цього є також державне замовлення за скороченою формою навчання на базі молодшого спеціаліста.
- Скільки заяв вже подано до ВНЗ? Порівняно з іншими роками, цей показник зменшився чи збільшився?
- В цілому, якщо взяти тенденцію, яка відбувається роками, кількість заяв не зменшилась, а, навпаки, збільшилась. Це пов’язано з тим, що у цьому році запроваджено нововведення, що абітурієнт має право подати 15 заяв на державне замовлення і безліч на контрактну форму навчання.
На сьогоднішній день до університету подали заяви 6200 абітурієнтів, 3300 із них – майбутні першокурсники, 2900 заяв – вступники, що хочуть навчатись на рівень спеціаліста, магістра та доктора філософії.
- Як Ви вважаєте, що сприяє збільшенню кількості заяв абітурієнтів?
- Створені відповідні умови до вищих навчальних закладів, які сприяли збільшенню, точніше, дублюванню, цих заяв. І важливо також – це імідж університету, над яким ми постійно працюємо.
- Чи збільшується кількість іноземних студентів, порівняно з минулим роком?
- Наш заклад перший в нашій області, який має ліцензію на підготовку іноземних студентів. Більше того, наш заклад у лідерах по кількості навчання студентів в Україні. Кількість іноземних студентів постійно коливається. Це залежить від економічної ситації як у нашій країні, так і в тих країнах, де проживають ці студенти. У минулому році нараховувалося близько 450 іноземних студентів з 12 країн світу. За національностями найбільше азербайджанців та туркменів.
- Які нові спеціальності університет може запропонувати вступникам?
- Університет розвивається, адже майже кожного року у нас з’являється нова спеціальність. У цьому році цього не сталося у зв’язку зі змінами ліцензійних умови Міністерством. Процедура ліцезування була фактично відтермінована. Але завдяки новим ліцензійним умовам та зміні переліку спеціальностей виникла можливість відкрити у межах спеціальностей освітні програми, що і було зроблено. Це розширило спектр фахівців, яких ми готуємо. Так, наприклад, на кафедрі хімії та водоочищення ЧДТУ цьогоріч було відкрито нову перспективну спеціалізацію – з водопідготовки та водоочищення.
- Які спеціальності користуються найбільшим попитом?
- До п’ятірки лідерів-спеціальностей увійшли комп’ютерні науки та інформаційні технології, телекомунікації та радіотехніка, інженерія, менеджмент та маркетинг. Цікаво, що, далі уподобання розділились: якщо вступники на 3-5 курс обирали машинобудування, то абітурієнти першого курсу – дизайн.
- Чи існує в ЧДТУ можливість отримати подвійний диплом?
- Так, звичайно. У нас укладені угоди з польськими, чеськими та словацькими навчальними закладами. Зараз ми ведемо перемовини та пошук німецьких навчальних закладів, оскільки у Німеччині є безкоштовна освіта. Наші викладачі проходили стажування у закордонних ВНЗ.
Магістри, пройшовши рік навчання у нашому навчальному закладі, їдуть на другий рік навчання у польський державний університет Люблінська політехніка, де захищають магістерську роботу. Магістерська програма цього вишу передбачає 2 роки навчання – але наші магістри зможуть навчатися лише 1 рік за кордоном – їм буде зараховано дисципліни, здані після 1 року навчання у ЧДТУ. Першу пробу було зроблено торік – для  студентів будівельного факультету. Цьогоріч же можливість розширено практично для всіх студентів ЧДТУ. Після цього захищають у нас магістерську роботу. Таким чином, вони отримують одночасно два дипломи. Єдина проблема – наявність коштів у батьків. Вартість навчання у Польщі, включаючи умови проживання, харчування, становить близько 120 тисяч гривень на рік. Таку розкіш не кожен може дозволити.
- Раніше Ви анонсували, що черкаські студенти поїдуть до країн ЄС у рамках кількох масштабних проектів, які впроваджує ЧДТУ. Що це за програми?
- Передовсім, група студентів протягом І семестру навчатиметься в університетах Норвегії – у рамках Норвезько-Євразійського проекту «Water Harmony Project». Цьогоріч наші студенти, за рахунок гранту ЄС, уже поїхали на навчання до університету міжнародного менеджменту у болгарському місті Варна — а у нас оголошено новий конкурс, на отримання гранту від Шауляйського університету. Двостороння угода, укладена у рамках проекту  «Еразмус+», який також реалізує ЧДТУ, дає можливість навчатися у найбільшому виші Північної Литви протягом І семестру для студентів факультетів економіки та управління, інформаційних технологій і систем, електронних технологій.
- Зараз між вищими навчальними закладами йде боротьба за студентів. Чим Черкаський державний технологічний університет кращий за інші ВНЗ?
- ЧДТУ — єдиний в області технологічний університет. Університет має 2/3 унікальних технічних спеціальностей, які є тільки в нашому навчальному закладі. Ми єдині в черкаському регіоні здійснюємо підготовку інженерів. Іногородні студенти 100% забезпечуються гуртожитком.

Джерело