,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Міністр освіти запросила ІТ-компанії спільно розробляти нові стандарти вищої освіти
Середа, 29 червня 2016 13:03

Міністр освіти запросила ІТ-компанії спільно розробляти нові стандарти вищої освіти

Міністр освіти запросила ІТ-компанії спільно розробляти нові стандарти вищої освіти

Конкуренція між освітніми програмами, активна участь ІТ-спеціалістів у розробці стандартів і безпосередня співпраця ІТ-ринку з ІТ-програмами у вишах – три речі, що вже в короткотерміновій перспективі допоможуть підвищити якість підготовки ІТ-спеціалістів в Україні. Про це міністр освіти і науки України Лілія Гриневич розказала під час свого виступу на Lviv IT Jazz Conference, що відбулася у Львові 26-27 червня. 

 

Впроваджуючи Закон «Про вищу освіту», ми прийшли до етапу формування стандартів для вищої освіти. І це той момент, коли можна закласти правильний зміст вищої освіти. Я хочу закликати ІТ-спільноту брати активну участь у розробці цих стандартів, адже якщо їх писатимуть лише викладачі, то ми знову отримаємо щось подібне до того, що є зараз. Міністерство абсолютно відкрите, ми хочемо, щоб до підготовки студентів ІТ-спеціальностей долучилися фахівці, які безпосередньо працюють на цьому ринку”, – зазначила міністр освіти і науки України.

Міністр наголосила, що Міністерством освіти і науки, Кабінетом Міністрів і Верховною Радою створено умови для того, щоб університети ставали вільнішими та гнучкішими в питаннях створення власних освітніх програм і в питаннях залучення до викладання людей без наукового ступеню, але з реальним практичним досвідом роботи в сфері інформаційних технологій.

Також Лілія Гриневич зазначила, що нині вся українська освіта від молодшої школи до вищих навчальних закладів потерпає від недостачі мультимедійного та ІТ-компонентів у навчанні.

Я цілком відповідально стверджую, що сьогодні застосування інформаційних технологій в українській освіті мізерне. Через це ми програємо і в методиках викладання, і в осучасненні змісту, і в підготовці вчителів, і в навчанні дорослих впродовж життя. А це означає, що ми програємо у створенні реальної інноваційної економіки. Порушені тут сьогодні питання ширші за звичайну підготовку фахівців і споживачів для ІТ-сфери. Тому я закликаю до партнерства. Я гарантую з боку Міністерства освіти і науки зацікавленість і відкритість до співпраці з ІТ-компаніями. Сьогодні, спілкуючись з львівським ІТ-кластером, я розраховую, що ми разом зможемо домовитися хоч би про кілька конкретних точкових проектів, які зможуть вплинути на якість освіти в Україні”, – заявила Лілія Гриневич.

Нагадуємо, що на 2016 рік МОН збільшило держзамовлення для вищих навчальних закладів на ІТ-спеціальності на 1 100 місць.

Довідково: Lviv IT Jazz Conference – це платформа для комунікації між ІТ-компаніями, фінансовими фондами та урядом. Вона проводиться протягом Alfa Jazz Fest, тож учасники можуть побувати на джазових виступах і послухати відомих бізнес-спікерів у Alfa Jazz Lounge в центрі Львова.

Конференція поділена на три тематичні “потоки”. У першій частині представники міста і уряду говорили про те, як держава може поліпшити ІТ-інфраструктуру і сприяти загальному розвитку ІТ-сектору. В другій – відомі експерти зосередились на обговоренні змін, необхідних для зростання ІТ-бізнесу. Основний акцент третього потоку був зроблений на інвестиційних можливостях і налагодженні діалогу  між інвесторами та ІТ-компаніями.

Джерело