,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Експерт: “Україна повинна орієнтуватися на світовий досвід, коли визначає галузі та спеціальності освіти”
Понеділок, 13 червня 2016 09:30

Експерт: “Україна повинна орієнтуватися на світовий досвід, коли визначає галузі та спеціальності освіти”

Експерт: “Україна повинна орієнтуватися на світовий досвід, коли визначає галузі та спеціальності освіти”

Одним із найгарячіших питань імплементації закону “Про вищу освіту” досі залишається перелік спеціальностей, який був затверджений постановою Кабінету Міністрів України ще у квітні 2015 року. Про це йшлося під час наради щодо методології кваліфікації освіти за галузями та спеціальностями, яка відбулася 10 червня у приміщенні Міноствіти.

Незалежні експерти, освітяни та представники Міністерства освіти і науки України обговорили наявні проблеми з визначенням галузей та спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти. В першу чергу обговорювалися методи та критерії, за якими здійснюється класифікація. На думку експертів, критерії допоможуть впоратись з необґрунтованими зверненнями універстетів щодо включення до переліку додаткових спеціальностей.

Експерт: “Україна повинна орієнтуватися на світовий досвід, коли визначає галузі та спеціальності освіти”

 “Деколи були тижні, коли до нас надходило більше десяти звернень про включення до переліку чергової спеціальності. Приблизно 95% цих звернень носили погано прихований лобістський характер із заявами про те, що, якщо не внести зазначену спеціальність, ректор університету може скоротити кафедру в певному університеті. Усі подібні заяви було відхилено, лише 5% звернень були ґрунтовні і на їх основі МОН внесло зміни у перелік”, - зазначив директор Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Олег Шаров.

 Жанна Таланова, представник організації «Національний Erasmus+ офіс в Україні», під час наради розказала про МСКО – Міжнародну стандартну класифікацію освіти (ISCED) розроблену ЮНЕСКО як всеохоплюючий статистичний опис національних систем освіти та методології для оцінки національних систем освіти порівняно з відповідними міжнародними рівнями.

 Зокрема, йшлося про 5 критеріїв класифікації галузей, на які потрібно зважати Україні: зміст теоретичних знань; мета навчання; об’єкти вивчення; методи та засоби ( в процесі навчання та застосування умінь); інструментарій та обладнання, які особа навчається використовувати.

 Вона зазначила, що визначаючи галузі та спеціальності освіти, Україна повинна орієнтуватися на світ, адже важливо, щоб українська освіта адекватно і з розумінням сприймалася за кордоном.

 В цьому контексті, на думку експерта, розширення переліку спеціальностей – хибний шлях, адже це спотворює логіку існуючої системи, та суперечить європейським практикам, до яких сьогодні прагне долучитися Україна.

 “Розширювати перелік – не в інтересах університету. Сподіваємося, що менеджмент університетів перестане лобіювати кайдани, які МОН не хоче на них накидати. Беріть автономію, використовуйте її, менший перелік спеціальностей дозволить розробляти дійсно авторські освітні програми, що зробить наші університети більш конкурентноздатними”, - додала Жанна Таланова.

 Довідково: Постанова Кабінету міністрів України «Про затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти» від 29 квітня 2015 р. № 266 визначила, що з 1 вересня 2015 року підготовка в Україні здійснюватиметься за 27 галузями знань (наприклад, Математика і статистика, Освіта, Культура і мистецтво, Хімічна та біоінженерія, Математика, Гуманітарні науки, Журналістика, Право, Архітектура та будівництво тощо) та 114 спеціальностями (наприклад, Прикладна математика, Науки про освіту, Міжнародне право, Інженерія програмного забезпечення, Філософія, Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології тощо).

 

 

 

 

 

 

Джерело