,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У Каневі нагородили переможців VI міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді ім. Тараса Шевченка
Неділя, 22 травня 2016 14:47

У Каневі нагородили переможців VI міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді ім. Тараса Шевченка

У Каневі нагородили переможців VI міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді ім. Тараса Шевченка

    Напередодні відзначення визначної для всіх українців дати, дня перепоховання Тараса Шевченка, у Каневі на Чернечій горі в музеї Шевченківського національного заповідника відбулася урочиста церемонія нагородження переможців шостого міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді  ім. Т. Шевченка.
    Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич разом з представниками журі конкурсу – Дмитром Дроздовським та  Юрієм Ткаченком, головою Черкаської обласної державної адміністрації, відзначили  переможців літературного конкурсу.
    Географія учасників конкурсу різноманітна. До Тарасової гори з’їхалася молодь з усіх куточків України, а також  Австрії, Бельгії, Грузії, Білорусі, Іспанії, Польщі, США та інших країн, щоб вшанувати великого сина України та отримати свої нагороди. У конкурсі взяли участь близько тисячі учасників, 57 із них сьогодні нагороджені.  39 кращих отримуватимуть стипендію Президента України.
    Лілія Гриневич привітала молодь із перемогою: «Впевнена, що попереду  у вас ще багато інших, нових звершень. Ними ви розбудовуєте себе, свою особистість, свій народ». Також міністр подякувала батькам і педагогам, які зуміли виховати небайдужих до своєї мови та культури юних громадян  та побажала їм щодня тішитися такими дітьми. Подібні конкурси, форуми постійно будуть проводитися для нашої української талановитої молоді.
    Лілія Гриневич зазначила, що вже у червні у Черкасах, на базі Черкаського державного технологічного університету пройде Всеукраїнський форум молодих науковців «Інновації та практика залучення грантів та інвестицій в освіту». Дане питання було обговорено міністром із в.о. ректора ЧДТУ Сергієм Назаренком.

    Голова Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко звернувся до учасників конкурсу із словами вдячності за популяризацію української мови, за незгасну пам'ять про духовного лідера України – Тараса Шевченка: «По-доброму заздрю нинішнім дітям, бо вони можуть по-справжньому пізнати Шевченка вже в такому юному віці. Пам’ятаю, як ми у школі вивчали його творчість. Це було поверхнево: коротка біографія, кілька віршів напам’ять і все. Так тоді вчили. Тому ми приходили до Шевченка вже у старшому віці. До речі, зараз у черкаських школах ми започатковуємо факультатив «Шевченкознавство», щоб учні без жодних бар’єрів пізнавали нашого Кобзаря».
    Після урочистої церемонії нагородження Лілія Гриневич, почесні гості та переможці конкурсу поклали квіти до підніжжя Чернечої гори та вшанували пам’ять Олекси Гірника, який взимку 1978-го року спалив себе на Чернечій горі  на знак протесту проти російської окупації на Україні та проти русифікації українського народу.
    Україна багата патріотами та талановитою молоддю.
    Україна має таланти!
    Слава Україні!