,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини «Трагічні скрижалі української науки»
Понеділок, 16 травня 2016 12:11

«Трагічні скрижалі української науки»

«Трагічні скрижалі української науки»

    В Черкаському державному технологічному університеті 13 травня 2016 року відбулось відкриття виставки Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса та Мистецького Фонду імені Короля Данила під назвою «Трагічні скрижалі української науки».
  Виставку представив автор і керівник проекту Василь Шендеровський, член Ради Всеукраїнської правової організації «Меморіал» ім. Василя Стуса, доктор фізико-математичних наук, професор, провідний науковий співробітник Інституту фізики НАН України. Експозиція створена на основі нарисів про славетних українських науковців, культурних діячів, котрі видрукувані в тритомнику Василя Шендеровського «Нехай не гасне світ науки».
    У своєму виступі перед присутніми Василь Шендеровський стисло розповів про деяких видатних учених з українським корінням, які зробили значний внесок у розвиток світової науки. Значна частина із представлених на цій виставці учених, були репресовані. Частина із них померли невідомою смертю, вони не дожили свого життя, їм допомогли завчасно піти у той світ. Кожен із цих вчених був перш за все патріотом України. Кожен із них усвідомлював, що місце кожному народу обумовлене не тільки територією, а тим духовним великим, що творить народ, складовою якого є і наука – зазначив Василь Шендеровський .
    Мета виставки, звернути увагу молоді на досягнення українських науковців та їхню трагічну долю. Матеріали виставки відображають становище української науки в умовах так званої боротьби з українським буржуазним націоналізмом.
    Експозиція налічує 22 плакати з описом наукових доробок та коротким описом життєвого шляху кожного вченого, в тому числі і наших земляків. Зокрема представлені матеріали про досягнення науковців нашого краю: лікаря, ветеринара і ректора Київського ветеринарно-зоотехнічного інституту Антіна Скороховського, який народився в місті Каневі, а також біофізика з Чигирина Бориса Раєвського, праці і винаходи якого стосуються радіології, радіобіології, біофізики та високих частот і надзвуків, і який перший почав використовувати термін «біофізика».
    В.о. ректора ЧДТУ, професор, Сергій Назаренко подякував  організаторам за ідею створення такої експозиції та відмітив що дана експозиція, це певна данина шани світлій пам’яті вчених, які були знищені внаслідок репресій та гонінь у минулому столітті і результатом яких стало знищення інтелігенції нашої країни.
    Настоятель парафії покрови Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви в місті Черкаси отець Юліан Шеремета, який є одним із ініціаторів презентації експозиції на Черкащині, нагадав про важливу роль  та значення науки в суспільстві, закликав молодь прославляти Україну науковими здобутками.
    Студентство та викладачі із зацікавленістю вислухали розповіді про видатних учених України та переглянули експонати виставки.
    Виставка буде тривати ще протягом  тижня.
    Запрошуємо всіх оглянути експозицію!