,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини В ЧДТУ пройшла ІІІ Міжнародна науково-практичної конференції «Інформаційні технології в освіті, науці і техніці» (ІТОНТ-2016)
Субота, 14 травня 2016 09:00

В ЧДТУ пройшла ІІІ Міжнародна науково-практичної конференції «Інформаційні технології в освіті, науці і техніці» (ІТОНТ-2016)

В ЧДТУ пройшла ІІІ Міжнародна науково-практичної конференції «Інформаційні технології в освіті, науці і техніці» (ІТОНТ-2016)

    З 12 по 14 травня за сприяння Міністерство освіти і науки України на базі Черкаського державного технологічного університету провела свою роботу ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Інформаційні технології в освіті, науці і техніці» (ІТОНТ-2016).
    З вітальним словом до учасників заходу звернувся голова організаційного комітету конференції, в.о. ректора ЧДТУ, професор Сергій Назаренко, який підкреслив важливість даної конференції для науки, для України. Професор побажав студентам та науковцям плідної роботи в дослідженнях і проявити свої знання на практиці.
    На конференції були присутні і партнери науковців - представники влади. Перед присутніми виступив перший заступник голови Черкаської ОДА Віталій Коваль зазначивши, що тематика досліджень науковців ЧДТУ, в наданні адміністративних послуг в електронному вигляді на сьогодні є важливим етапом в спрощенні та ефективності роботи влади в даному напрямку. «Створення шкіл нового типу, так звані опорні школи, з якісними розробками в галузі IT-технологій науковцями ЧДТУ – майбутнє освіти» – запевнив Віталій Коваль.
    До учасників конференції звернувся і перший проректор ЧДТУ Олег Григор, розповівши про історію створення Міжнародної науково-практичної конференції та її основні завдання.
    Про деякі аспекти наукової та міжнародної діяльності, про основні напрямки науково-технічного розвитку в ЧДТУ, розповів присутнім проректор з  науково-дослідної роботи та міжнародних зв’язків Сергій Заболотній. «Тільки за цей рік в університеті розпочала роботу Мережева Академія CISCO, відбулось відкриття Центру Медичних Інформаційних Систем та інші …» – зазначив Сергій Заболотній.
    За стратегічним задумом програмного комітету конференції, до складу якого входять 4 академіки Національної і Галузевих академій України, 52 доктори наук, професори з провідних ВНЗ і наукових установ Києва, Кривого Рогу, Харкова, Херсону, Черкас, США, Польщі, Болгарії, основними завданнями конференції є:

  • стимулювання наукових і прикладних досліджень у галузі інформаційно-комунікаційних технологій;
  • визначення найбільш перспективних напрямів їх застосування в науці, освіті, техніці, управлінні, економіці, медицині, соціальній сфері;
  • обмін науковою інформацією і практичними здобутками в цій галузі;
  • встановлення більш тісних контактів між науковцями, навчальними закладами і науковими установами України та зарубіжних країн, зокрема США, Болгарії і Польщі.

    Конференція викликала значний інтерес у наукових колах, серед аспірантів, студентської молоді України та зарубіжжя. Про це свідчить 115 поданих тез доповідей від майже 200 зареєстрованих учасників конференції з 10 науково-дослідних інститутів НАН і НАПН України, 28 університетів, 3 академій, а також коледжів, технікумів, ПТНЗ, ліцеїв і шкіл з України, медичних закладів, 3 закордонних університетів з Польщі та Угорщини. Серед учасників конференції 23 доктори наук, 26 кандидатів наук, 6 наукових співробітників, 31 викладач ВНЗ, 3 докторанти, 20 аспірантів, 20 студентів і магістрантів,  вчителі і  учні. І це не випадково, оскільки попередні конференції, починаючи з 1997 року, мали значний резонанс і відкрили шлях до науки понад 1500 дослідникам, з яких значна частина захистили докторські й кандидатські дисертації з фізико-математичних, технічних, педагогічних наук і плідно працюють в Києві, Одесі, Харкові, Львові, Луцьку, Кривому Розі, Полтаві, Чернігові, Черкасах та інших наукових і освітніх центрах України, ближнього та далекого зарубіжжя. Багато з них стали завідувачами кафедр, керівниками навчальних закладів, наукових установ і тепер їх учні, їх вихованці приїхали до нас підкоряти вершини науки. Попередні конференції стали початком багатогранної співпраці багатьох провідних у своїх галузях вищих навчальних закладів і наукових установ, зокрема: Інституту кібернетики НАН України, Інституту інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України, Національного технічного університету України «КПІ», Національного технічного університету «ХПІ», Криворізького національного університету, Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького і Черкаського державного технологічного університету, представники яких сьогодні у цій залі і це для нас дуже почесно. Ця співпраця свідчить про те, що дійсно нові інформаційні технології охоплюють практично всі сфери діяльності людини: науку, техніку, освіту, медицину, економіку, виробництво тощо. Така співпраця сприяє більш тісним науковим контактам між науковими та освітніми установами, залученню провідних науковців різних країн до обміну здобутками, досвідом через проведення спільних конференцій, семінарів, наукових стажувань. Проблематика наукових доповідей, які проголошені на двох пленарних засіданнях і 13 секціях конференції, досить широка, різноманітна і охоплює, зокрема:

  • використання інформаційних технологій і систем в економіці, техніці, медицині, управлінні діяльністю наукових установ, навчальних закладів, підприємств;
  • проблеми комп’ютерного моделювання фізичних і хімічних процесів;
  • проблеми підготовки ІТ-фахівців у ВНЗ, вивчення комп’ютерних наук, зокрема, програмування, баз даних, локальних і глобальних мереж, штучного інтелекту;
  • місце і роль інформаційно-комунікаційних технологій, мережі Internet у наукових дослідженнях, в освіті у всіх її формах і на всіх її етапах від середньої і вищої школи до післядипломної освіти, іншими словами в освіті протягом життя.

    Гарною традицією конференції стали школи молодих науковців, майстер- класи, тренінги, які працювали на конференції під керівництвом відомих вчених не лише в Україні, але й далеко за її межами.
    ІТОНТ-2016 не лише наукова, але й практична конференція. Родзинкою цьогорічної конференції є участі в ній фахівців у галузі медицини, секції «Інформаційні системи в медицині» та зокрема демонструвалася робота медичної інформаційної системи «Доктор Елекс» у Черкаському обласному кардіологічному центрі, а також робота комплексу обладнання кардіологічної системи ЮНЕТ у режимі реального часу, що використовується службою швидкої допомоги.     Традиційно під час конференції відбувалися цікаві культурно- масові події, зокрема екскурсії по ЧДТУ і його музеям, прогулянки вечірніми Черкасами, зустрічі, дискусії, ознайомлення з визначними місцями Черкащини
    ЧДТУ не випадково є організатором конференції, оскільки має певні здобутки в галузі інформаційних технологій, програмної та комп’ютерної інженерії, спеціалізованих комп’ютерних систем, інформаційної безпеки, а також впровадження інформаційно-комунікаційних технологій у різні сфери  діяльності людини, зокрема як уже зазначалося: на всіх факультетах впроваджена система підтримки дистанційного навчання на базі системи MOODLE, система дистанційного навчання для доуніверситетської підготовки, створено Центр мережевої академії CISCO, відкрито Центр медичних інформаційних систем з ліцензійним програмним забезпеченням від партнера університету ІТ-компанії «Доктор Елекс», силами аспірантів і студентів комп’ютерних спеціальностей розробляються перспективні проекти у галузі інформаційних технологій і систем, кращі з яких представлені на конференції. Організатори і учасники конференції переконані, що ІТОНТ-2016 сприятиме подальшому пошуку обдарованої молоді, залученню її до активної науково-дослідної і винахідницької діяльності в процесі навчання, участі у вирішенні актуальних науково-технічних проблем нашої України, її повноправному і швидкому входженню у європейський і світовий інформаційні простори.