,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини ЧДТУ серед інших вищих навчальних закладів Черкащини (статистичні дані)
Середа, 13 квітня 2016 11:25

ЧДТУ серед інших вищих навчальних закладів Черкащини (статистичні дані)

ЧДТУ серед інших вищих навчальних закладів Черкащини (статистичні дані)

Вища освіта Черкащини: статистика та оптимізація галузі

     Вища освіта Черкаської області представлена 30 вищими навчальними закладами (далі – ВНЗ), серед яких 22 – ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації та 8 – ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації. У числі ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації – 16 коледжів, 2 училища, 4 технікуми, а у числі ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації – 5 університетів та 3 інститути.

     Впродовж 2015 року оптимізовано мережу ВНЗ області шляхом закриття Приватного вищого навчального закладу «Міжнародний коледж інновацій і бізнесу», що офіційно припинив свою діяльність з 01.07.2015. Також призупинено діяльність Черкаської філії Київського національного університету культури і мистецтв.

     Відбулися певні трансформації в системі підпорядкування ВНЗ. Зокрема, Уманський національний університет садівництва і всі його відокремлені структурні підрозділи (Городищенський колледж, Тальянківський агротехнічний коледж, Тальнівський будівельно-економічний коледж, Уманський агротехнічний колледж, Шевченківський коледж, Чигиринський економіко-правовий коледж) та Золотоніський технікум ветеринарної медицини Білоцерківського державного аграрного університету перейшли у підпорядкування Міністерства освіти і науки України.

     Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України переведено у підпорядкування Міністерства внутрішніх справ України.

     Приватний вищий навчальний заклад «Черкаський кооперативний економіко-правовий коледж» став філією ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі».

     Черкаський інститут банківської справи Університету банківської справи Національного банку України (м. Київ) вийшов з підпорядкування НБУ.

     Сучасна структура ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації, крім академічної, охоплює навчально-наукові та науково-дослідні інститути, навчально-науково-виробничі комплекси, науково-дослідницькі центри, аспірантуру і докторантуру, що дають можливість задовольнити запити молоді у виборі напряму наукових досліджень; центри довузівської та післядипломної освіти.

     При п’яти університетах області: національному імені Богдана Хмельницького, державному технологічному та Східноєвропейському м. Черкас, державному педагогічному імені Павла Тичини та національному садівництва м. Умані відкрита і діє аспірантура та створені навчально-науково-методичні комплекси.

     Вагомим внеском для розвитку та вдосконалення функціонування системи вищої освіти Черкащини стало відкриття військової кафедри в Черкаському національному університеті ім. Б. Хмельницького та поновлення підготовки спеціальних фельдшерів для армії у Черкаському медичному коледжі.

     Важливим компонентом професійної діяльності вищої школи є наукова робота, що сприяє зростанню творчого потенціалу, дає можливість використовувати в інтересах студентів переваги наукових досліджень.

     Кількість науково-педагогічних працівників навчальних закладів області становить понад 11 тис. осіб, зокрема майже 4 тис. у ВНЗ типу університети, інститути та більше 7 тис. у ВНЗ типу коледжі, технікуми. В цілому у ВНЗ Черкащини науково-педагогічну діяльність здійснюють 182 доктори наук та 1157 кандидатів наук.

     Так, у регіоні вищу освіту за 452 напрямами (спеціальностями) здобувають 42,5 тис. молодих людей. За кошти державного бюджету навчається близько 19,3 тис. студентів (45%). Зокрема:

  •  за кошти державного бюджету – 16 168 студентів на денній формі навчання і 3 162 на заочній.
  •  за кошти місцевого бюджету – 2 864 студентів на денній формі навчання і 64 на заочній.
  •  за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб – 11 298 студентів на денній формі навчання і 8 733 на заочній.

     На початковий цикл навчання у ВНЗ І-ІV рівнів акредитації у 2015 році прийнято понад 6,8 тисяч осіб. На місця, що фінансуються з державного бюджету, зараховано 4,4 тис. студентів, що становить 64%.

     Для здобуття освітньо-кваліфікаційних рівнів «спеціаліст», «магістр» зараховано відповідно 3,1 та 2,1 тисячі молодих людей, з них на місця, що фінансуються з державного бюджету – 42 та 38,3 відсотка.

     На 2015-2016 н.р. до ВНЗ області за цільовим направленням було зараховано 237 абітурієнтів.

     Нині у ВНЗ області навчається більше тисячі (1081) категорійних дітей.

     Окрім цього, освітню діяльність в області здійснюють відокремлені структурні підрозділи вищих навчальних закладів III–IV рівнів акредитації як нашої області, так і міст Києва, Білої Церкви, Харкова, Одеси, Полтави.

     Зважаючи на доволі складну ситуацію, що склалася в нашій країні до вищої школи Черкащини протягом останнього часу було зараховано / переведено більше 200 (203) студентів, які мають статус тимчасово переміщених осіб (зокрема: 96 осіб – з Донецької, 91 особа – з Луганської областей та 16 – з Криму). Варто зазначити, що найбільше представників вказаної категорії осіб було зараховано до Черкаського державного технологічного університету (81 особа), Черкаського національного університету імені Б. Хмельницького (50 осіб), Черкаського державного бізнес-коледжу (12 осіб) та Уманського національного університету садівництва (11 осіб).

     Цього року було розроблено спеціальну форму зарахування на навчання до ВНЗ для учасників АТО, яким було надано заслужені преференції складати вступні іспити безпосередньо у навчальному закладі у разі, якщо такі особи, з об’єктивних причин не мали можливості своєчасної здачі зовнішнього незалежного оцінювання. За результатами «вступної кампанії – 2015» у ВНЗ Черкаської області навчається 46 учасників антитерористичної операції.

     У шести ВНЗ області здійснюється навчання іноземних громадян, зокрема, у Черкаському державному технологічному університеті (399), Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини (242), Східноєвропейському університеті економіки і менеджменту (21), Уманському національному університеті садівництва (15), Черкаському інституті пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля (11), Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького (5). В цілому у ВНЗ навчається 693 студентів-іноземців

     Означені вище ВНЗ мають відповідні ліцензії на здійснення навчання іноземних громадян.

     Прикладами міжнародного освітньо-наукового співробітництва та євроінтеграції ВНЗ області є постійна участь студентів та викладачів у проектах міжнародних організацій та співпраця з ВНЗ Польщі, Чехії, Болгарії, Вірменії, Греції, Іспанії, Канади, Латвії, Литви, Німеччини, Франції та інших країн.

     Щорічно зі стін ВНЗ області випускається близько 8 тисяч  дипломованих спеціалістів. Так, у 2015 році ВНЗ Черкащини видали дипломи про здобуття вищої освіти 7 788 студентам.

Джерело