,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини В Черкаському державному технологічному університеті відзначили Міжнародний день філософії
Понеділок, 16 листопада 2015 09:58

В Черкаському державному технологічному університеті відзначили Міжнародний день філософії

В Черкаському державному технологічному університеті відзначили Міжнародний день філософії

12 листопада 2015 року в рамках відзначення Міжнародного дня філософії у Черкаському державному технологічному університеті відбувся ІІ Обласний філософський форум «Статус філософських дисциплін в університеті», присвячений 45-річчю кафедри філософії ЧДТУ.

Другий обласний філософський форум зібрав представників вищих навчальних закладів міста Черкаси, які викладають філософію і гуманітарні дисципліни, зокрема: Черкаського інституту банківської справи Університету банківської справи Національного банку України, Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України, Східноєвропейського університету економіки та менеджменту, Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького та Черкаського державного технологічного університету. Викладачівищих навчальних закладів регіону зацікавлені у формуванні сучасних поглядів щодо ролі філософсько-гуманітарних наук у трансформуванні університетської освіти в Україні.

Форум розпочався урочистими привітаннями учасників організаторами форуму та керівництвом ЧДТУ: д. філос. н., доцента, завідувача кафедри філософії Анжели БОЙКО, д.т.н., доцента, проректора з науково-дослідної роботи та міжнародних зв’язків Сергія ЗАБОЛОТНОГО, д.і.н., професора, проректора з гуманітарно-виховних питань Валентина ЛАЗУРЕНКА, к. держ.упр., доцента, першого проректора Олега ГРИГОРА.

Учасники форуму згадали історію становлення кафедри філософії ЧДТУ. Ветеранам, які тривалий час працювали, було вручено почесні грамоти університету.

 В ході обговорення проблем визначення статусу філософії та соціально-гуманітарних дисциплін в університеті відбувся активний обмін інформацією та зав’язалася конструктивна дискусія, підсумки котрої були підведені резолюцією форуму.

Оскільки гуманітарні дисципліни формують національну свідомість молодого покоління незалежної і нескореної України, було відзначено, що на сучасному етапі суспільного розвитку посилюється роль викладача в світоглядному формуванні студентства. Учасники заходу занепокоєні звуженням гуманітарної складової освітнього процесу і наголошують, що філософська освіта необхідна для усвідомлення соціокультурних трансформацій українського суспільства в умовах реформування національної вищої освіти з метою інтеграції до європейського освітнього простру.

На підставі викладеного вище ІІ Обласний філософський форум вважає за потрібне:

1) провести «круглі столи» у ВНЗ, представники яких брали участь у цьому заході, щодо формування погляду університетської спільноти на статус філософських та  гуманітарних дисциплін;

2) залучати студентів до участі у наукових розробках і пошуках науковців гуманітарних кафедр;

3) поширити практику наукових студентських товариств, гуртків для філософської освіти;

 4) брати участь в науково-практичних заходах за фахом, що проводяться на рівні міста й області;

5) продовжити пошук найкращих форм для співпраці, для творчого діалогу і розробки спільних наукових проектів;

 6) необхідна зміна форм викладання філософії як навчальної дисципліни згідно вимог часу;

7) запровадити узгодження і формування спецкурсів з філософських дисциплін;

 8) орієнтувати студентів на організацію філософського клубу на міждисциплінарному рівні.

Спілкування відбулося в дружній, невимушеній і, головне, – в творчій атмосфері.