,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини ЧДТУ: ВСТУПНА КАМПАНІЯ ЗАВЕРШУЄТЬСЯ
Четвер, 06 серпня 2015 11:32

ЧДТУ: ВСТУПНА КАМПАНІЯ ЗАВЕРШУЄТЬСЯ

ЧДТУ: ВСТУПНА КАМПАНІЯ ЗАВЕРШУЄТЬСЯ

ЧДТУ: ВСТУПНА КАМПАНІЯ ЗАВЕРШУЄТЬСЯ

Сергій Назаренко,

виконуючий обов’язки ректора Черкаського державного технологічного університету, голова приймальної комісії

Цьогорічна вступна кампанія добігає кінця. Наразі члени приймальної комісії Черкаського державного технологічного університету дають роз’яснення схвильованим абітурієнтам та їхнім батькам про перенесення Міністерством освіти і науки України терміну оприлюднення рейтингового списку до зарахування вступників, які вступають для здобуття освіти ступеня бакалавра та молодшого спеціаліста, на місця державного замовлення на 12 годину 06 серпня. Вступники повинні виконати вимоги до зарахування на місця держзамовлення до 18.00 години 10 серпня. Зарахування вступників на денну форму навчання на основі базової та повної загальної середньої освіти за державним замовленням відбудеться 11 серпня.

Особливістю набору на 2015-2016 навчальний рік є конкретні кроки уряду з  реформування вищої школи в руслі реалізації державної політики згідно Закону України  «Про вищу освіту».

Приймальна комісія ЧДТУ працює виключно у правовому полі на засадах професійності, об’єктивності, прозорості та інформативності. На сайті університету оперативно висвітлюються актуальні документи МОНу, у та поточна робота приймальної комісії  університету.

Особливу увагу ми намагались приділити  абітурієнтам – учасникам АТО, сиротам, переселенцям та іншим пільговим категоріям здобувачів освітніх послуг.

Щодо обсягів державного замовлення для вищої школи в Україні у 2014-2015 роках загальновідомо, що відбулося їх коригування (зменшення) на загальнодержавному рівні. Насамперед зауважу, що таке коригування держзамовлення є об’єктивним процесом з огляду на непросту ситуацію в державі та системну трансформацію вищої освіти України. Ситуація в державі змусила зорієнтувати Міністерство освіти й науки на збільшення підготовки військових спеціалістів, медиків та працівників органів внутрішніх справ.

Окрім того, зазнав змін  перелік галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти. Відповідна постанова КМУ за № 266 набуває чинності 01.09.2015 року.  Отже, на рівні держави було враховано зміни в структурі попиту на освітні послуги, виходячи з потреб ринку праці та з урахуванням євроінтеграційних тенденцій.

При формуванні запиту до Міністерства освіти і науки України щодо бюджетних місць на 2015 рік наш університет враховував особливості і пріоритети соціально-економічного розвитку Черкащини, реальні потреби регіонального ринку праці, а також традиційно потужний потенціал навчального закладу.  Було зроблено акцент на підготовці фахівців для ІТ-галузей та інженерно-технологічних спеціальностей, щоб забезпечити  ефективну діяльність  економіки нашого регіону на конкурентних засадах.

Відповідно до потреб роботодавців ЧДТУ у 2015 році ліцензував актуальні напрями підготовки (наприклад, транспортні технології, видавничо-поліграфічна справа), інформація про які в повному обсязі ще не дійшла до цільової аудиторії потенційних абітурієнтів. Ми відзначаємо початок формування попиту і наполегливо працюємо над просуванням  наших пропозицій на ринку освітніх послуг.

Цьогоріч  було зменшено та структурно перерозподілено бюджетні місця для підготовки фахівців не лише в ЧДТУ, але й у інших вишах. Ще однією тенденцією є зменшення місць держзамовлення по заочній формі навчання та зі скороченим терміном навчання.

Зменшення частки державного замовлення для ЧДТУ не стосується напрямів підготовки інженерно-технічного спрямування: так, лідерами за кількістю бюджетних місць у 2015 році є: комп’ютерна інженерія, машинобудування, інженерна механіка, комп’ютерні науки, будівництво,  програмна інженерія, електротехніка та електротехнології.

Хочу подякувати членам відбіркових комісій факультетів і відповідальним за профорієнтаційну роботу на кафедрах за креативність, самовідданість, індивідуальний підхід, людяність і високі професійні якості, проявлені під час цьогорічної вступної кампанії.

Команда нашого єдиного в  регіоні технологічного вишу вкотре гідно  представила навчальний заклад, залучивши понад 6500 заяв від потенційних абітурієнтів. А це – наш авторитет і вагома заявка на конкурентоспроможність на ринку освітніх послуг.