,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Студенти ЧДТУ читали вірші поетів, хворих на туберкульоз
П'ятниця, 27 березня 2015 11:22

Студенти ЧДТУ читали вірші поетів, хворих на туберкульоз

Студенти ЧДТУ читали вірші поетів, хворих на туберкульоз

Акцію «Зупинимо туберкульоз в Україні» 24 березня провели студенти Черкаського державного технологічного університету. Цього дня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) по всьому світу відзначають Всесвітній День боротьби з туберкульозом. Мета студентської акції цілком зрозуміла – поінформувати про глобальну епідемію туберкульозу якомога більше людей і дати всім зрозуміти, що чинити опір цій хворобі можна і треба.

Згідно з останніми даними ВООЗ, щогодини в Україні від цієї недуги помирає одна людина, а заражаються четверо. Ймовірність зараження не залежить від національності, професії чи соціального статусу. Історія людства налічує чимало відомих постатей, що хворіли на туберкульоз. Серед них – поети Леся Українка, Емілі Бронте, Фрідріх Шиллер. Вірші саме цих творців поетичного слова і декламували наші студенти.Модераторами  акції стали студенти Анна Рамазанова (лінгвістичний факультет) і Денис Федоров (факультет  комп’ютеризованих технологій машинобудування та дизайну). Активно проводили захід Дмитро Охріменко (факультет  комп’ютеризованих технологій машинобудування та дизайну), Богдан Черненко, Неля Перепелиця, Едуард Кучеренко  (всі з лінгвістичного факультету).

Оскільки вірогідність розвитку туберкульозу у 2,5 рази підвищує куріння, студенти мали нагоду обміняти сигарети на презерватив – для захисту від захворювань, що передаються статевим шляхом. Їх надали представники благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».

 

Довідково:

Всесвітній день боротьби з туберкульозом відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я  в день, коли в 1882 році німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу.

У 1993 році рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) туберкульоз був визнаний глобальною надзвичайною проблемою, а день 24 березня – Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом. Через два роки (1995) ВООЗ зареєструвала епідемію туберкульозу в Україні.

Станом на 2014 рік наша країна третя за поширенням туберкульозу. За останні 11 років захворюваність всіма формами туберкульозу збільшилася удвічі. Тобто щороку туберкульоз забирає набагато більше життів (80,7 %), ніж всі інші інфекційні та паразитарні хвороби разом узяті.