,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Вчені ЧДТУ знають, як зміцнити обороноздатність країни
Четвер, 26 березня 2015 13:07

Вчені ЧДТУ знають, як зміцнити обороноздатність країни

Вчені ЧДТУ знають, як зміцнити обороноздатність країни

«Вчені ЧДТУ – для обороноздатності України» – під такою назвою 25 березня відбувся брифінг у Черкаському державному технологічному університеті. Окрім вчених вишу, у ньому взяли участь і представники оборонного комплексу регіону: заступник головного конструктора ДП НВК «Фотоприлад» Анатолій Буряк, заступник обласного військового комісара Олег Веретільник, доцент кафедри військової підготовки Сумського державного університету Леонід Демидко.

Зустріч відкрила ректор, професор Тамара Качала. Вона нагадала, що студенти, аспіранти та співробітники університету були і є активними учасниками дій з протистояння російській агресії. Зокрема, виш збирає кошти на лікування та реабілітацію наших бійців, закупівлю медичного обладнання та технічних засобів, допомагаємо сім’ям загиблих.

– Ми маємо ще один величезний потенціал-науковий, який теж долучаємо для зміцнення обороноздатності України. Розробки вчених ЧДТУ використовуються підприємствами оборонної промисловості. Ми тісно співпрацюємо з виробничими колективами науково-дослідного інституту Гідроприладів, державного підприємства НВК «Фотоприлад», акціонерних  товариств «Богдан Моторс», «Укрп’єзо» та багатьох інших. Наші науковці спільно з обласною та міською службами надзвичайних ситуацій створюють ефективну систему захисту населення на випадок надзвичайних ситуацій, –додала Тамара Качала.

Наш університет на брифінгу представляли: Василь Осипенко – доктор технічних наук, професор; Валентина Лукашенко – доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри спеціалізованих комп’ютерних систем; Валентин Биков – доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України; В’ячеслав Ващенко – доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України; Станіслав Первунінський – доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України; Володимир Рудницький доктор технічних наук, професор; Юлія Бондаренко – кандидат технічних наук, доцент, в. о. завідувача кафедри комп’ютеризованих і інформаційних технологій у приладобудуванні; Олександр Лук’янченко – кандидат технічних наук, доцент, в. о. завідувача кафедри автомобілів та технологій їх експлуатації; Максим Рудь – кандидат технічних наук, доцент кафедри технології та обладнання машинобудівних виробництв.

Доповіді вчених стосовно наукових розробок та їх впровадження на підприємствах оборонного комплексу України викликали зацікавленість учасників брифінгу. Анатолій Буряк вніс нові цікаві пропозиції щодо  спільної співпраці над новими оптичними приладами, зокрема, про спільну співпрацю над українським тепловізором.

Про конкретні розробки йшлося і у виступах Володимира Рудницького, Максима Рудя. Особливо важливим і знаковим було повідомлення Олександра Лук’янченка про автомобіль для зони АТО, удосконалений руками студентів та викладачів.

Розмова вийшла діловою, конкретною. Вона стане поштовхом до нових ділових контактів між науковцями і виробничниками. По закінченню брифінгу склалося враження, що науковці з новими ідеями пішли працювати для зміцнення обороноздатності України.