,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Студенти-екологи ЧДТУ взяли участь у науково-практичному семінарі на базі Національного природного парку «Білоозерський»
Четвер, 27 червня 2024 11:52

Студенти-екологи ЧДТУ взяли участь у науково-практичному семінарі на базі Національного природного парку «Білоозерський»

Студенти-екологи ЧДТУ взяли участь у науково-практичному семінарі  на базі Національного природного парку «Білоозерський»

25 червня 2024 року студенти першого і другого курсів груп ЕК-20 та ЕК-30 спеціальності «Екологія» Черкаського державного технологічного університету під керівництвом доцентки кафедри екології Людмили Жицької здійснили планову екскурсійну поїздку до Національного природного парку «Білоозерський» та взяли участь у науково-практичному семінарі «Ценотичні особливості формування природної судинної флори та перспективи розвитку Національного природного парку «Білоозерський».

У семінарі взяли участь: завідувачка відділу природи Черкаського обласного краєзнавчого музею Валентина Волик, науковий співробітник Національного природного парку «Білоозерський», кандидат біологічних наук Василь Шевчик, представники дирекції НПП «Білоозерський», зокрема директор Руслан Паламарчук та начальник відділу рекреації і сталого розвитку НПП «Білоозерський», магістр Національної академії державного управління при Президентові України Валерій Перчук.

Національний природний парк «Білоозерський» створено на підставі Указу Президента України в 2009 році з метою збереження, відтворення і рекреаційного використання типових та унікальних природних комплексів, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення, загальною площею 7014,44 га. Він знаходиться в межах Бориспільського району Київської та Черкаського району Черкаської областей.

Учасники семінару мали змогу ознайомитись із історією створення НПП «Білоозерський» та пройтись екологічною стежкою по території парку, що репрезентує ландшафтні комплекси Середнього Придніпров’я з елементами давньоруслових заболочених і обводнених знижень, які вклинюються між піднятими сегментами борової тераси й з’єднуються із сучасною заплавою річки Дніпро. Така водно-болотна система створює можливість постійного повільного водообміну між Канівським водосховищем та заплавним озером «Біле», яке знаходиться в межах парку, з досить багатим та різноманітним рослинним комплексом.

Студенти кафедри екології щиро вдячні дирекції парку та особисто Василю Шевчику за організацію експедиційного маршруту екологічними стежками Національного природного парку і можливість ознайомитись з багатим та різноманітним рослинним комплексом, а також обстежити низку оселищ, що охороняються Директивою 92/43/ЄС «Про збереження природних оселищ та видів природної фауни і флори», де зростають великі за чисельністю популяції двох видів болотних орхідей (Liparis loeselii (L.) Rich., Epipactis palustris (L.) Crantz) та водної папороті (Salvinia natans (L.) All.), що занесені до Червоної книги України (2009). Крім того, студенти-екологи мали змогу поспостерігати як в умовах природних біотопів зростають ті види, що охороняються у Київській області  (Drosera rotundifolia L., Dryopteris cristata (L.) A. Gray, Nymphaea alba L.).

Учасники семінару зауважили, що дослідження фіторізноманіття, його фітосоціологічних особливостей борової тераси Середнього Придніпров’я завжди було і є перспективним науковим напрямом, а також водоохоронну, водоочисну, водоакумулюючу важливість цього об’єкту природо-заповідного фонду, та відзначили його загально-екологічну значимість.

Під час проведення заходу було укладено угоду між кафедрою екологіі Черкаського державного технологічного університету та Дирекцією НПП «Білоозерський» щодо подальшої наукової та еколого-просвітницької співпраці.

Кафедра екології та студенти-екологи, що є членами профспілки ЧДТУ, висловлюють вдячність профспілковому комітету ЧДТУ та особисто голові профспілки Василю Загородньому за спонсорську допомогу в організації екскурсійної поїздки.