,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Викладачі ЧДТУ долучилися до проведення курсів підвищення кваліфікації працівників ПрАТ «АЗОТ»
Понеділок, 27 травня 2024 11:52

Викладачі ЧДТУ долучилися до проведення курсів підвищення кваліфікації працівників ПрАТ «АЗОТ»

Викладачі ЧДТУ долучилися до проведення курсів підвищення кваліфікації працівників  ПрАТ «АЗОТ»

Працівники цеху з виробництва аміаку А-3 Черкаського «Азоту» пройшли навчання на курсах цільового призначення без відриву від виробництва, до роботи яких долучився професорсько-викладацький склад Черкаського державного технологічного університету.

Цех А-3 став першим виробництвом, працівники якого мали можливість отримувати знання не лише від досвідченіших колег-викладачів, а й від викладачів закладу вищої освіти, що стало можливим завдяки новому договору про співпрацю, укладеному цьогоріч між підприємством та ЧДТУ.

Такий формат навчання ініціював в.о. Голови Правління ПрАТ «АЗОТ» Андрій Перехрест, щоб підвищити кваліфікацію та рівень теоретичних знань апаратників і машиністів компресорних установок підприємства, яким для якісної роботи необхідне більш чітке розуміння всіх процесів виробництва.

Тема курсів, розроблених для А-3, – «Контроль та керування хіміко-технологічними процесами виробництва аміаку». Заняття проводилися безпосередньо в цеху окремо для кожної зміни.

– Фахівці навчального центру спільно з викладачами кафедр: філософських і політичних наук; хімічних технології та водоочищення; приладобудування, мехатроніки та комп’ютерних технологій ЧДТУ опрацювали навчальний план і програми підвищення кваліфікації у відповідності до вимог Державного стандарту професійно-технічної освіти та Типових навчальних планів та програм для професійно-технічного навчання за робітничими професіями, з урахуванням упровадження досягнень науки, техніки, технології в організації виробництва аміаку, нових вимог до якості продукції, – розповів начальник навчального центру ПрАТ  «АЗОТ» Ігор Негробов.

На курсах хімічну технологію аміачникам викладали доктор технічних наук, професор кафедри «Хімічної технології та водоочищення» Віталій Вязовик та кандидатка технічних наук, старша викладачка цієї кафедри Іванна Демчук. Контроль безпечного ведення технологічного процесу за допомогою контрольно-вимірювальних приладів і автоматики – завідувач кафедри приладобудування, мехатроніки та комп’ютерних технологій ЧДТУ, доктор технічних наук, професор Максим Бондаренко. А завідувачка кафедри філософських і політичних наук ЧДТУ, докторка філосоіських наук, професорка Анжела Бойко розповіла, як забезпечити ефективну комунікацію на робочому місці, що сприяє підвищенню продуктивності й підтриманню міцних робочих відносин.

Натомість науково-педагогічні працівники ЧДТУ мали можливість безпосередньо ознайомитися з виробництвом аміаку, використанням сучасного технологічного обладнання в хімічних процесах, засобів вимірювальної техніки, організацією впровадження сучасних методів управління в цеху А-3.

– Нашим працівникам дуже сподобалися лекції. Приємно й цікаво слухати, як викладають предмети викладачі університету. Хто має вищу освіту, змогли пригадати та закріпити свої знання, а ті, хто не мав відповідної освіти, дізналися багато необхідної і своєчасної для використання в роботі інформації. Курси було організовано для технологічного персоналу, проте, за можливості, до них доєднувалися й інші наші працівники, щоб послухати лекторів, – розповів заступник начальника цеху А-3 Володимир Мороз.

Він також зазначив, що проведення курсів без відриву від виробництва – це надзвичайно зручний формат, який дозволяє охопити працівників усіх змін, а слухачі курсів при цьому мали можливість у будь-який момент виконати свою роботу.

– Ми і надалі будемо співпрацювати з ЧДТУ в цьому напрямку, залучаючи до проведення навчання на підприємстві викладачів університету, щоб підвищувати кваліфікацію наших працівників та сприяти ознайомленню професорсько-викладацького складу ЧДТУ з особливостями нашого виробництва, – наголосив в.о. Голови Правління ПрАТ «АЗОТ» Андрій Перехрест.

Наразі слухачі курсів у А-3 проходять підсумковий тестовий контроль отриманих знань. Надалі курси з підвищення кваліфікації пройдуть працівники цеху з виробництва аміаку А-5 та цеху з виробництва карбаміду М-2.

За інформацією ПрАТ «АЗОТ»