,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ Микола Томенко провів відкриту лекцію про проблеми формування Пантеону національних історичних героїв України та презентував книгу про останнього гетьмана України
Понеділок, 15 квітня 2024 15:04

У ЧДТУ Микола Томенко провів відкриту лекцію про проблеми формування Пантеону національних історичних героїв України та презентував книгу про останнього гетьмана України

У ЧДТУ Микола Томенко провів відкриту лекцію про проблеми формування Пантеону національних історичних героїв України та презентував книгу про останнього гетьмана України

15 квітня 2024 року громадський діяч, доктор політичних наук, кандидат історичних наук, професор,  голова громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко завітав до Черкаського державного технологічного університету, аби розповісти молоді про проблеми формування Пантеону національних історичних героїв України та презентувати  книгу «Міфи і таємниці останнього гетьмана України». 

Під час відкритої лекції Микола Томенко на конкретних прикладах відомих персоналій Миколи Гоголя, Петра Чайковського та Михайла Булгакова пояснив, чи мають право ці свого часу популярні діячі культури залишатися в національному публічному просторі. Розвінчуючи міфи, створені «класичною імперською ідеологією», Микола Володимирович пояснив студентській молоді, хто є справжніми символами української культури, освіти, державності та наголосив на важливості відновлення історичної справедливості.

Презентуючи книгу «Міфи і таємниці останнього гетьмана України», присвячену 150-річчю з дня народження Павла Скоропадського, написану у співавторстві з Павлом Гай-Нижником, Микола Томенко акцентував увагу на успішності розвитку тогочасної держави. У науково-популярному виданні закарбовані фрагменти спогадів, статей та інтервʼю самого Павла Скоропадського і його доньок Єлизавети й Олени. Загалом, ця книга покликана допомогти широкому загалові читачів відкрити для себе багато таємниць і спростувати чимало міфів про добу Української Держави на чолі з останнім гетьманом України.

– Існують базові речі, які випливають з історії. Ми не повинні повторювати колишніх помилок, тому досвід і Скоропадського, і Петлюри, і Грушевського – трьох опор державності – вчить нас не повторювати ті помилки, які ми повторювали. Нам потрібно вже системно: і на теоретичному, і на інституційному і, найголовніше  –  на функціональному, практичному рівні створювати державу, бо держава там, де домінує і думання українське, і дії українські і рішення українські. Сьогодні ми повинні показати світу, що без України немає світової культури, немає світової політики, немає продовольчої безпеки і всього іншого. Саме тому ми вивчаємо нашу історію, шануємо нашу історію і робимо так, щоб її всі знали, – наголосив Микола Томенко.

Наприкінці зустрічі, вже традиційно, автор подарував добірку своїх видань Черкаському державному технологічному університету для користування студентам і викладачам.