,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини ЧДТУ долучився до презентації нової збірки Василя Симоненка «Молитва» у краєзнавчому музеї
Середа, 20 березня 2024 14:24

ЧДТУ долучився до презентації нової збірки Василя Симоненка «Молитва» у краєзнавчому музеї

ЧДТУ долучився до презентації нової збірки Василя Симоненка «Молитва» у краєзнавчому музеї

19 березня 2024 року в Черкаському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація нової збірки творів Василя Симоненка «Молитва», участь у якій взяв доктор історичних наук, професор, проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ, голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Валентин Лазуренко та студенти та співробітники університету.

Наразі знову гостро постало питання національної ідентичності. Дедалі більше людей цікавляться українськими класиками, їх активно перевидають, адже саме ці люди зіграли важливу роль у збереженні української ідентичності. Серед таких людей і Василь Симоненко, якому присвятили нинішню подію.

– Літературне краєзнавство сьогодні представлене на високому рівні. Молодь повинна усвідомлювати і трагізм, і героїзм, і високий ступінь патріотизму Василя Симоненка. Люди повинні читати його твори, знайомитися з глибиною національно-культурної ідентичності. Симоненко є одним із символів нашої боротьби. Нині, в період жорстокої боротьби з ворогом, треба знати його слово, розуміти значення і символізм, щоб у слові Симоненковім ми були, як у броні. А він сьогодні з нами, він на блокпосту – на блокпосту нашої пам’яті, – наголосив у своїй промові Валентин Лазуренко, подякувавши організаторам за захід.

Книга побачила світ наприкінці минулого року у видавництві Олександра Третякова за підтримки благодійного фонду «МХП – Громаді».

«Молитва» – особлива збірка, у якій викладені найкращі твори митця та не публіковані раніше рукописи, надані родиною поета. За словами очільниці музею Ірини Собко, в основу книги покладений останній рукопис Симоненка 1962-63 років, який на постійне зберігання до фондової колекції краєзнавчого музею передала мама Василя Андрійовича – Ганна Федорівна. 

Під час презентації видавець збірки Олександр Третяков розповів про шлях, який пройшла «Молитва» – від зародження ідеї до її втілення, про символізми, притаманні Василю Симоненку та його творчості, зокрема й той, що презентація відбувалася у день народження Ліни Костенко – «чи не єдиної шістдесятниці, яка залишилася ще в бойовому творчому запалі, однієї з тих, хто особисто спілкувався з Василем Симоненком».  Олександр Третяков звернув увагу авдиторії на самобутню обкладинку книги – на ній закарбований малюнок Алли Горської, що зберігається у родині Симоненка, та про існування якого не знали навіть рідні художниці. Особливістю збірки ще й є те, що рукописи подані у реальному масштабі.

Своєю чергою упорядник видання, автор вступного слова – доктор філологічних наук, літературознавець Василь Пахаренко зазначив, що найголовніша пам'ять про митця – це видання його книг, доки видаватимуться книги – письменник живий.