,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини «Ми – нащадки Шевченка»: ЧДТУ відзначив 210-у річницю від дня народження Тараса Шевченка літературно-музичною композицією
П'ятниця, 08 березня 2024 08:57

«Ми – нащадки Шевченка»: ЧДТУ відзначив 210-у річницю від дня народження Тараса Шевченка літературно-музичною композицією

«Ми – нащадки Шевченка»: ЧДТУ відзначив 210-у річницю від дня народження Тараса Шевченка літературно-музичною композицією

7 березня 2024 року, напередодні 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка, у Черкаському державному технологічному університеті за ініціативи кафедри української мови та загального мовознавства та підтримки Черкаських обласних організацій Національної спілки краєзнавців України і Національної спілки письменників України Шевченкове слово об'єднало численну авдиторію під час літературно-музичної композиції  «Ми – нащадки Шевченка».

Те, що зробив Тарас Григорович Шевченко, є неоціненним. Це дійсно наш з вами скарб. Саме з творчості Тараса Григоровича ми дізнаємося історію й культуру українського народу, саме його творчість зобразила душу українського народу, його творчість є актуальною як ніколи. Тема нашого заходу «Ми – нащадки Шевченка» не просто гасло, це нагадування усім нам, що ми є спадкоємцями, що ми повинні нести і втілювати ті ідеї, які пропагував Тарас Григорович Шевченко, наголосила на початку заходу очільниця кафедри української мови та загального мовознавства ЧДТУ, доцент Людмила Сидоренко.

Слово Великого Кобзаря надихало не одне покоління на боротьбу, в його поетичних рядках закодовані послання нащадкам, його думки не втрачають актуальності крізь століття.

Тарас Шевченко у своєму слові закодував нашу національну ідентичність, наш генетичний код. Слово Тараса Шевченка сьогодні є настановою не здаватися у боротьбі з російським агресором. Зі словом Шевченка сьогодні наші воїни клаптик за клаптиком відвойовують нашу рідну землю. Згадуючи Кобзаря напередодні його 210-ї річниці, ми згадуємо геній Шевченка і віримо, що з Шевченковим генієм ми переможемо, оскільки ми озброєні його словом, і той генетичний код, закладений в творчості Шевченка, буде на багато століть рушієм в усвідомленні нашої національної ідентичності, звернувся до жителів Шевченкового краю доктор історичних наук, професор, проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ, голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Валентин Лазуренко. 

Цього дня Шевченкове слово, покладене на музику, звучало у виконанні студентського гурту ЧДТУ «D&T Project» та вокального колективу  ЧДТУ «Сенс». У музичному аранжуванні також пролунали тексти Василя Симоненка, пісні сучасників та авторські композиції.

Авторськими поетичними рядками поділилися гості мистецької події члени Національної спілки письменників України, поети Катерина Вербівська та Валерій Власюк. 

Побутує думка, що весна починається з Шевченка, а я думаю, що з Шевченка починається не тільки весна, а з Шевченка починається і наша з вами перемога; і починається та Україна, яку стільки століть топтали наші північні сусіди, витоптували, виморювали голодомором, війнами знищували нас у таборах. Але як писав Микола Вінграновський: «Ми наросли з худеньких матерів» я думаю, що сьогодні ми підкуті і духом, і словом Тараса Шевченка. Своє слово він поставив біля нас на сторожі, сьогодні разом з нами він боронить нашу свободу і нашу землю. А нинішні письменники беруть його слово, як епіграф, як надих до своїх творів, промовила до нащадків Шевченка українська поетка Катерина Вербівська. 

Своєю чергою поет Валерій Власюк зауважив, що пророче слово Шевченка завжди стояло у перших шеренгах у боротьбі нашого народу за волю і незалежність і сто років тому, і десять, і нині наші захисники з томиком Шевченка йдуть у бій.