,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Науковиці ЧДТУ увійшли до складу координаційної ради міжнародного проєкту від України
П'ятниця, 03 листопада 2023 11:44

Науковиці ЧДТУ увійшли до складу координаційної ради міжнародного проєкту від України

Науковиці ЧДТУ увійшли до складу координаційної ради міжнародного проєкту від України

23 жовтня 2023 року у Брюсселі (Бельгія) стартував міжнародний міждисциплінарний проєкт COST Action «Justice to youth language needs: human rights undermined by an invisible disadvantage – Справедливість щодо мовних потреб молоді: як невидима завада порушує права людини (Y-JustLang)». У проєкті беруть участь представники 23 країн, виконавцями від України є завідувачка кафедри української мови та загального мовознавства професор Олена Пчелінцева та доцентка кафедри іноземних мов та міжнародної комунікації Людмила Усик.

Окрім цього, науковиці ЧДТУ увійшли до складу координаційної ради від України.

27 жовтня Олена Пчелінцева стала спікером інфо-дня COST для України, поділилась досвідом успішного старту COST Action та дала поради тим, хто тільки планує подавати заявки на подібні проєкти.

Організація European Cooperation in Science and Technology (Європейське співробітництво у сфері науки та технологій) фінансуватиме проєкт впродовж 4 років. В установчій зустрічі у Брюсселі взяли участь 42 науковці з Великобританії, Італії, Франції, Греції, Швейцарії, Нідерландів тощо. Це були лінгвісти, психологи, логопеди, соціальні працівники, юристи. Зустріч було присвячено офіційному відкриттю, також було обрано голову проєктної групи Марію Арче, заступника директора Інституту інклюзивних громад та середовища Університету Гринвіча (Лондон), призначено членів координаційної ради проєкту та заплановано графік виконання і завдання для робочих груп на 2023-2024 роки.

Проєкт «Justice to youth language needs: human rights undermined by an invisible disadvantage» спрямований на захист мовних прав підлітків та молодих людей у досудових та судових процесах. Як показало пілотне дослідження в англомовних країнах, підлітки, яких звинувачують у скоєнні правопорушення, у 6 разів частіше мають ті чи інші мовні вади, ніж їхні однолітки, і вони часто не розуміють запитань і/або не можуть пояснити, що саме сталося. Це ускладнює, а іноді й робить неможливим нормальний процес комунікації між молодою людиною та представниками влади, призводить до порушень та помилок у досудовому розслідуванні і судовому розгляді справи, може стати чинником дискримінації прав людини. Якщо не вживати жодних заходів, то така молодь зі значною імовірністю знову потрапляє до поліції. Отже, глобальна мета проєкту – надати об’єктивну оцінку ситуації на європейському транснаціональному рівні та запропонувати конкретні дієві заходи для визначення мовних потреб цієї вразливої групи молоді, захисту їх громадянських прав, що врешті-решт стане чинником зниження підліткової злочинності.