,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини ЧДТУ збирає «Москалевбивчий мотлох» для допомоги ЗСУ (відео)
Четвер, 07 вересня 2023 12:16

ЧДТУ збирає «Москалевбивчий мотлох» для допомоги ЗСУ (відео)

ЧДТУ збирає «Москалевбивчий мотлох» для допомоги ЗСУ (відео)
Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну колектив Черкаського державного технологічного університету активно долучається до волонтерської діяльності, окрім збору коштів, гуманітарної допомоги, участі й організації благочинних заходів, викладачі та студенти ініціюють власні проєкти, покликані підсилити допомогу ЗСУ.
Одним із особливих проєктів, який знайшов підтримку не лише за межами університету, а й за межами міста і навіть досяг столиці є волонтерська ініціатива кандидата технічних наук, доцента кафедри комп’ютерних наук та системного аналізу ЧДТУ Григорія Заспи «Москалевбивчий мотлох», яка реалізується за підтримки адміністрації Черкаського державного технологічного університету, ГО «Автомайдан-Черкаси», Черкаської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України.
Проєкт «Москалевбивчий мотлох» передбачає збір непотрібної старої комп’ютерної техніки (комп’ютерного комплектовання, ноутбуків, планшетів, телефонів тощо) та продаж неліквідних частин на брухт, або продаж ліквідних частин для вторинного застосування з подальшим використанням зібраних коштів на потреби ЗСУ чи, за можливості, використання техніки безпосередньо для військових потреб.  

Головна мета проєкту «Москалевбивчий мотлох» полягає у допомозі військовим шляхом передачі їм зібраної комп'ютерної техніки або придбання потрібної їм техніки за кошти, отримані завдяки проєкту.

Проєкт «Москалевбивчий мотлох» розпочався 10 лютого 2023 року. За перші півроку роботи в межах проєкту різним підрозділам Сил оборони України (переважно, 118 бригаді ТрО, підрозділи якої активно беруть участь у боях на східному напрямку) передано сотні одиниць різної техніки та аксесуарів: комп'ютерної техніки – 39 одиниць (комп'ютери (в повній комплектації, з моніторами) – 15 штук, ноутбуки – 12 штук, принтери лазерні – 12 штук); об'єктів різноманітної техніки подвійного призначення – 12 одиниць, різних аксесуарів (кабелі для рацій, антени, карти пам'яті тощо) – 49 одиниць.

Серед купленого за кошти проєкту чи за участю проєкту: мікроавтобус «Газель», три дрони типу Mavic 3 fly more combo, Starlink, потужний серверний комп’ютер тощо.

Загальна ринкова вартість переданого військовим обладнання – понад 300 тисяч гривень. Крім того, проєкт об'єднувався з іншими волонтерськими ініціативами для закупівлі дороговартісних речей. Загальна вартість переданого ЗСУ за участю проєкту – понад 600 тисяч гривень. 

Про проєкт «Москалевбивчий мотлох» було показано 5 сюжетів на телебаченні, неодноразово проєкт згадувався на Фейсбук-сторінці 118 бригади ТрО.

– Зараз зменшився потік техніки, яку передають проєкту, але не зменшились потреби ЗСУ. Наразі нам потрібне старе комп'ютерне комплектовання, системні блоки, або окремо материнські плати, процесори, пам'ять, відеокарти, мережеві та звукові карти, жорсткі диски, CD-ROM, ноутбуки, планшети, смартфони чи старі кнопкові мобільні телефони, мережеве обладнання (хаби, роутери тощо). А що ти робив під час війни? Мабуть саме так звучатиме головне запитання нашого майбутнього. І навіть, якщо хтось не планує його собі ставити, швидше за все, його ставитимуть діти та онуки. Проєкт «Москалевбивчий мотлох» не припиняє діяльність, наполегливо працюючи на Перемогу, – зазначає ініціатор проєкту, доцент кафедри комп’ютерних наук та системного аналізу ЧДТУ Григорій Заспа.

Приносити техніку можна в пункти збору, вказані тут:

Черкаси

Черкаський державний технологічний університет, бул. Шевченка, 460, корпус 1, аудиторія 509 або 511, або залишити охороні на першому поверсі – в будні дні з 8.30 до 17.30;

школа №3, район Центру, вул. Байди-Вишневецького, 58 – в будні дні з 8 до 16 години;

школа №14 (санаторна школа), район Д, вул. Надпільна, 532 – в будні дні з 7 до 19 години;

школу №19, район Казбет, вул.Університетська, 62а – щоденно з 8 до 19;

школа №20, район Зелений, близько до Хімселища, вул. Бидгощська, 3 – в будні дні з 8 до 17 години;

школа №29, район Дахнівка, вул. Карбишева, 5 – щоденно крім неділі з 10 до 16 години;

школа №30, Південно-Західний район, вул. Віталія Вергая, 14 – в будні дні з 8 до 16 години;

волонтерський центр в Будинку вчителя, район Центру, вул. Хрещатик, 257 – в будні дні з 8 до 17 години.

школа №32, Південно-Західний район, вул. Героїв Майдану, 10 – в будь-який час.

Сміла

Смілянський промислово-економічний фахового коледж (колишній радіотехнікум), вул. Кармелюка, 80А, щоденно з 8 до 19.

Кам'янка

Будинок творчості, вул. Пушкіна 49, з 13.30 до 17 в будні дні.

Чигирин

Міськвідділ освіти, вул. Б.Хмельницького 13а, в будні дні з 14 до 17 (координатор – Михно Олена Петрівна, 0997515142).

Золотоноша

Школа №1, в будні дні з 8 до 17

Геронимівка

Магазин «Домашній», вул. Дружби, 7;

Наталія Єлисеєва, центр,  продаж домашньої випічки.

Київ

школа № 211, вул. Йорданська, 24-А, Оболонь, щоденно з 8 до 16.

Репортаж ТРК «Ільдана».