,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ члени історико-краєзнавчого гуртка «Борисфен» на своєму засіданні поспілкувались із краєзнавцем Катериною Шумейко
Понеділок, 24 квітня 2023 08:32

У ЧДТУ члени історико-краєзнавчого гуртка «Борисфен» на своєму засіданні поспілкувались із краєзнавцем Катериною Шумейко

У ЧДТУ члени історико-краєзнавчого гуртка «Борисфен» на своєму засіданні поспілкувались із краєзнавцем Катериною Шумейко

20 квітня 2023 року на чергове засідання історико-краєзнавчого гуртка «Борисфен», що діє при кафедрі історії та права Черкаського державного технологічного університету завітала відома дослідниця історії Черкащини  Катерина Василівна Шумейко.  

Катерина Шумейко презентувала членам гуртка свою нову книгу  «Немає милішого краю ніж той, де судилось зрости. Папужинці й папужани: історія й сьогодення», яка нещодавно вийшла з друку в чернігівському видавництві.

Книга присвячена багатовіковій історії села Папужинці, що на Черкащині (нині населений пункт відноситься до Тальнівської територіальної  громади Звенигородського району).

Презентуючи членам гуртка доробок Катерини Шумейко, доктор історичних наук, професор, професор кафедри історії та права ЧДТУ, один з керівників гуртка  Валентин Лазуренко зазначив, що дане видання, це і свого роду історія нашого проукраїнського ментально-генетичного батьківського коріння на прикладі одного конкретного населеного пункту на карті нашої держави, яка сьогодні, в жорстокій боротьбі з російським агресором виборює своє право мати власну історію без фальші та бути вільною і незалежною серед європейського культурного і освіченого простору.

Валентин Лазуренко є рецензентом і автором передмови до книги. Тому подаємо нижче частину тексту передмови до цього унікального в своєму роді видання:  «Вагомість таких досліджень, як написана книга Катерини Шумейко полягає в тому, що вони з’ясовують регіональні, не підігнані під загальні схеми, особливості історичного розвитку країни. Цьому сприяє й специфічність дослідницької роботи краєзнавців: більша конкретність та деталізація пошуків, можливість вивчення сучасних процесів безпосередньо по слідах подій, використання місцевих джерел, широке опрацювання матеріалів особистих архівів громадян тощо.

Книга читається надзвичайно легко, адже вона писалася її авторкою з глибокою любов’ю до свого рідного села в усіх її проявах, з усіма внутрішніми переживаннями і повагою до його минулого та турботою про його сьогодення і майбуття. Тому патріотична складова книги тут надзвичайно потужна. І це проглядається уже з перших розділів книги, як-то, наприклад, крик душі пані Катерини за розорювання у свій час, особливо у  50-ті – 60-ті рр. XX ст. на території біля села скіфських курганів, перетворення їх на поля для сільгоспкультур, та і до сьогодні наукову недослідженість  як тих курганів, що уже зникли, так і тих, що ще є біля села нині.

Цікавою є подача матеріалу про легенди щодо появи самої назви села Папужинці. Цей розділ, як і багато інших,  є готовим фаховим матеріалом для проведення туристичних екскурсій по селу, що в майбутньому є досить перспективним напрямком для приваблення туристів до відвідин (як тури вихідного дня внутрішнього українського регіонального туризму) Тальнівської територіальної  громади Звенигородського району Черкаської області.

Потужно представлений у виданні персоналістичний вимір історії села Папужинці. А папужани творили історію нашої держави в усі часи: і в роки Української національної революції середини XVII ст., і в період Коліївщини, і в роки Першої та Другої світової воєн, в добу Української революції 1917 – 1921 рр., в часи після 1945 р. до сьогодні.  

Слід також відзначити те, що у книзі Катериною Шумейко наводяться поіменні списки всіх мешканців села Папуженці у XVIII cт., які їй вдалось відшукати у Державному архіві Київської області, що дає хорошу можливість сучасному поколінню папужан вивчати історію свого роду, своїх прізвищ.

Родзинкою видання є наведення на його сторінках унікального щоденника жителя села Папужинці Славного Григорія Вавіловича, написаний ним у період з 1929 по 1941 рр.: тут і реальність колективізації,  тут і трагізм Голодомору 1932-1933 рр., тут і інша історія села. Григорій Славний, щоб зафіксована ним гірка правда не стала фатальною для його сім’ї,  все життя  переховував свої щоденники на горищі власного будинку. І як тут не пригадати той мудрий вислів, про те, що рукописи не горять.

Цікавим у виданні є не лише в хронологічному порядку подана історія села Папужинці з найдавніших часів до сьогодення, але і висвітлення такого аспекту, як креативна майстерність жителів села у таких ремеслах як: соломоплетіння, ткацтво, деревообробка, ковальство, лозоплетіння, колодязництво, бджолярство, кравецтво.

Надзвичайно посилює книгу велика кількість світлин з історії села: люди, будівлі, вулиці, сади, поля, краєвиди, обійстя, обрядовість та багато іншого.

Реалізовуючи свій задум про створення своєрідного літопису cела Папужинці, Катерина Шумейко виконала велику за обсягом пошуково-дослідницьку роботу щодо виявлення і узагальнення великого масиву матеріалів з історії і сьогодення села»

Катерина Шумейко відповіла на чисельні запитання від членів гуртка, працівників бібліотеки і на завершення зустрічі, подарувала свою нову  книгу кафедрі історії та права ЧДТУ та бібліотеці університету.