,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини «ПЕРСОНАЛІСТИЧНИЙ ВИМІР ІСТОРІЇ ЧЕРКАЩИНИ»: у ЧДТУ відбулася Друга регіональна історико-краєзнавча конференція
Четвер, 16 березня 2023 11:15

«ПЕРСОНАЛІСТИЧНИЙ ВИМІР ІСТОРІЇ ЧЕРКАЩИНИ»: у ЧДТУ відбулася Друга регіональна історико-краєзнавча конференція

«ПЕРСОНАЛІСТИЧНИЙ ВИМІР ІСТОРІЇ ЧЕРКАЩИНИ»: у ЧДТУ відбулася Друга регіональна історико-краєзнавча конференція

15 березня 2023 року в Черкаському державному технологічному університеті відбулася Друга регіональна історико-краєзнавча конференція «Персоналістичний вимір історії Черкащини», присвячена пам'яті почесного професора ЧДТУ, заслуженого працівника освіти України Миколи Бушина з нагоди 85-річчя від дня народження вченого.

Цього дня подія, яка співпала з відзначенням 63-ї річниці від дня заснування університету, об'єднала науковців, істориків, краєзнавців, музейників, освітян та обдаровану молодь, яка цікавиться історією, вивчає та досліджує власне коріння.

Сьогодні надзвичайно важливо розставити правильні акценти в  українській історії, яку віками намагалися викривити і спотворити. Особлива надія на молоде покоління, справжніх патріотів, які народилися в незалежній державі, вони є творцями нашого майбутнього, майбутнього України, наголосив у вітальному слові голова Організаційного комітету конференції, доктор політичних наук, професор, в.о. ректора ЧДТУ Олег Григор.

Своєю чергою, заступник голови Оргкомітету, кандидат історичних наук, заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Олександр Шамрай від імені начальника Черкаської обласної військової адміністрації Ігоря Табурця привітав колектив ЧДТУ з 63-річчям, побажавши Перемоги, мирного неба та наснаги, а учасникам конференції цікавої та плідної роботи.  

Попри складний час, сьогодні ми під звуки повітряних сирен проводимо необхідну для нашої національної пам'яті конференцію, яку ми започаткували п'ять років тому, аби обговорити персоналістичний вимір історії Черкащини. Нині ми інвестуємо у молоде покоління, у формування потужних патріотів нашої держави, фахових істориків-краєзнавців, яких можна виховати зі шкільної та студентської лави, зазначив модератор події, доктор історичних наук, професор, проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ, голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Валентин Лазуренко. 

На конференцію надійшло 88 статей від 102-х авторів (співавторів). 

Організатор конференції – кафедра історії та права Черкаського державного технологічного університету. Її співорганізаторами стали: Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації, Національна спілка краєзнавців України, Державний архів Черкаської області, Черкаський обласний краєзнавчий музей, Національний історико-культурний заповідник «Чигирин», Кам’янський державний історико-культурний заповідник, Корсунь-Шевченківський державний історико-культурний заповідник, Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля НУЦЗ України.

До участі в конференції долучився Міжнародний науково-навчальний центр інформаційних технологій та систем Національної академії наук України та Міністерства освіти і науки  України та 19 закладів, а саме: 

  • Черкаський державний технологічний університет;

  • Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького;

  • Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля НУЦЗ України;

  • Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини;

  • Уманський національний університет садівництва;

  • Черкаський державний бізнес-коледж;

  • Черкаський фаховий коледж харчових технологій та бізнесу;

  • Черкаська загальноосвітня школа I-III ступенів №7;

  • Єрківський ліцей ім. Героя України В. М. Чорновола; Єрківської селищної ради Звенигородського району;

  • Вершацька філія Чигиринського ліцею № 2 Чигиринської міської ради Черкаської області;

  • Чигиринський ліцей № 3 Чигиринської міської ради Черкаської області;

  • Лозуватський ліцей Шполянської міської ради ТГ Черкаської області;

  • Жашківський ліцей №3 Жашківської міської ради Черкаської області;

  • Дзензелівська ЗЗСО І-ІІІ ступенів Маньківської селищної ради Уманського району Черкаської області; 

  • Смілянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 10 Смілянської міської ради Черкаської області;

  • Телепинський ліцей Кам’янської міськради Черкаської області;

  • Комунальний заклад «Черкаський обласний центр робот з обдарованими дітьми Черкаської обласної ради»;

  • Гурток «Краєзнавча стежина» Тальнівсько Будинку дітей та юнацтва;

  • Дитячий садок Катеринопільського Центру розвитку дитини «Сонечко».

Розпочала пленарне засідання кандидат історичних наук, доцент, завідувачка кафедри історії та права ЧДТУ, заступник голови Оргкомітету конференції  Ірина Стадник доповіддю про внесок професора Миколи Івановича Бушина у становлення та розвиток регіональної персоналістики, у якій окреслила науковий, історичний та краєзнавчий спадок вченого, його внесок у популяризацію історії України не лише в Україні, а й за її межами.  

Естафету доповідей підхопили: кандидат історичних наук, професор, перший заступник голови Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, заслужений працівник культури України, професор Василь Мельниченко, який присвятив свою промову академіку Петрові Троньку та його життю і діяльності на Черкащині; доктор історичних наук, професор, професор кафедри історії України ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Юрій Присяжнюк з темою «Щоб ворога здолати, його потрібно знати», проаналізувавши ментальні аспекти російсько-української війни. 

Не менш цікавою та інформативною була робота секційних засідань «Російсько-українська війна: персоналістичний вимір» та «Видатні постаті Черкащини в контексті регіональної персоналістики», на яких виступили: почесний краєзнавець України завідувачка відділу «Суботівський історичний музей» Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» Надія Кукса з темою «Чигирин та околиці у мемуарах Дмитра Павличка»; кандидат історичних наук, доцент, директор наукової бібліотеки імені Михайла Максимовича ЧНУ імені Богдана Хмельницького Григорій Голиш, окресливши життя на вівтарі української ідеї Сергія Шелухіна;  старший науковий співробітник відділу «Музей Богдана Хмельницького» Національного історико-культурного заповідника «Чигирин»  Ольга Брель з доповіддю про  самодіяльного художника Чигиринщини Михайла Івановича Кладницького;  екскурсовод відділу «Музей Богдана Хмельницького» Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» Надія Левченко з виступом про старшого сержанта Збройних Сил України Віктора Гугленка; учень Черкаської загальноосвітньої школи I-III ступенів №7 Назар Щербатюк з доповіддю про героя України Ігоря Момота; учень 10 класу Єрківського ліцею імені Героя України В. М. Чорновола Роман Ясінчук з інформацією про патріота, професіонала, героя Володимира Качура; студент IІI курсу спеціальності «Історія та археологія» ЧДТУ Давид Сорока з промовою про народного месника Степана Блажевського; учень 9 класу Чигиринського ліцею №3 Дмитро Кононенко, представивши інформацію про бійця спецпідрозділу «КОРД», боксера Олега Прудкого; студентка спеціальності «Харчові технології» Черкаського фахового коледжу харчових технологій та бізнесу Сандра Руденко з доповіддю «Без них не було б нас. Руденко Станіслав Валерійович»; учениця 9 класу Вершацької філії Чигиринського ліцею № 2 Мирослава Сироватка з інформацією про волонтерську діяльність на Чигиринщині на прикладі родини Кукси; студентка ІІI курсу спеціальності «Дизайн» ЧДТУ Анна Корнієнко з темою «Художні світи Неоніли Недосєко»; молодший науковий співробітник відділу «Музей Богдана Хмельницького» Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» Любов Шмиголь з промовою про відомого краєзнавця з Чигиринщини Григорія Кириловича Міхненка; учень 9 класу Вершацької філії Чигиринського ліцею № 2 Денис Сакара з інформацією про внесок Надії Василівни Кукси в дослідження історії Церкви Святого Пророка Іллі в Суботові.

У межах конференції ветеран-державник міста Черкаси Любов Майборода ініціювала панельну дискусію «ВОНИ БОРОЛИСЬ ЗА УКРАЇНСЬКУ ДЕРЖАВНІСТЬ У XX СТОЛІТТІ. Професор Станіслав Губар: боротьба за Україну на тлі двох епох», до якої охоче долучилися учасники події.  

(Станіслав Іванович Губар  (16.02.1936 – 16.08.1996) – доктор економічних наук, професор, колишній завідувач кафедри економіки, організації і управління виробництвом Черкаського інженерно-технологічного інституту (нині Черкаський державний технологічний університет), член товариства «Заповіт», делегат Установчого з’їзду Народного Руху України, член Великої Ради Народного Руху. Член Національної ради Демократичної партії України та перший голова Черкаської обласної організації Демократичної партії України.

Станіслав Губар відзначений за патріотизм і високосвідому громадянську позицію, багаторічну послідовну боротьбу за незалежність України, вагомий особистий внесок у становлення та розвиток вищої освіти в державі, організацію освітньої та наукової діяльності університету, підготовку висококваліфікованих фахівців. 

25 листопада 2021 р. на сесії Черкаської міської ради депутатський корпус ухвалив рішення посмертно присвоїти Станіславу Губарю звання «Почесний громадянин Черкас»).

За результатами Другої регіональної історико-краєзнавчої конференції «Персоналістичний вимір історії Черкащини» виданий збірник матеріалів, а учасники відзначені Сертифікатами.