,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Представники ЧДТУ на Тарасовій горі в Каневі взяли участь у діалозі «БОРІТЕСЯ – ПОБОРЕТЕ»
П'ятниця, 10 березня 2023 14:36

Представники ЧДТУ на Тарасовій горі в Каневі взяли участь у діалозі «БОРІТЕСЯ – ПОБОРЕТЕ»

Представники ЧДТУ на Тарасовій горі  в Каневі взяли участь у діалозі «БОРІТЕСЯ – ПОБОРЕТЕ»

9 березня 2023 року делегація Черкаського державного технологічного університету взяла участь в урочистих заходах із нагоди 209-ї річниці від дня народження пророка України Тараса Шевченка, які відбувалися на Тарасовій горі в Каневі.

Проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ, доктор історичних наук, професор, голова Черкаської обласної організації  Національної спілки краєзнавців України Валентин Лазуренко, начальниця відділу студентського розвитку і культурних програм ЧДТУ Марина Северинчук, очільниця Студентської ради ЧДТУ Ольга Басараб зі студентським активом, разом із краєзнавцями, освітянами, громадськими активістами, творчою інтелігенцією поклали квіти до місця останнього пристанку Тараса Шевченка, вшанувавши пам'ять Великого Кобзаря, та вкотре зауважили його пророчий дар.

Виступаючи перед учасниками урочистого зібрання біля могили Великого Кобзаря на Тарасовій горі професор Валентин Лазуренко, зазначив, що нині Україна переживає найдраматичніший період своєї новітньої історії – війну з рашизмом. А тому сьогодні, як ніколи, для усіх особливого значення набувають слова Великого Кобзаря: 

 «Свою Україну любіть.

Любіть її во время люте,

В остатню тяжкую минуту

За неї Господа моліть».

– Коли ми говоримо про високу духовність нашого народу, то перш за все уявляємо собі постать Тараса Григоровича Шевченка – духовного пророка нації, без якого нам не усвідомити, хто ми такі, як жили на світі і як жити далі. У світовій літературі небагато знайдеться письменників, які б з такою всебічною повнотою, як він, змогли охопити минуле й сучасне свого народу і винести їм присуд за законами найвищої людяності й справедливості. Не тільки прагнення, а й уміння випереджати свій час властиве не кожному. Тарас Шевченко був щедро наділений тим чудодійним хистом провидця. Тарас Шевченко жив стражданнями й надіями простого люду. Шевченко вистраждав свій патріотизм, поглиблював і загартовував його. І сьогодні він з нами – на блокпосту нашої боротьби з рашизмом, – виголосив у своїй промові Валентин Лазуренко

Цього дня у Музеї Тараса Шевченка Шевченківського національного заповідника відбулося урочисте відкриття виставки «Богдан Ткачик. Малярство» і творча зустріч із автором народним художником України Богданом Ткачиком (м. Тернопіль) та  сольний концерт заслуженої артистки України Наталії Мамалиги «Богові – Боже, ворогові – вороже» за участю акторів Черкаського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка.

Представники ЧДТУ також долучились до діалогу «БОРІТЕСЯ – ПОБОРЕТЕ», який проходив у конференц-залі музею Тараса Шевченка за участю студентів та викладачів Київського національного університету будівництва і архітектури та  Черкаського державного технологічного університету. Модератором заходу була Валентина Коваленко – генеральний директор Шевченківського національного заповідника. 

Шевченкове пророче слово лунає крізь віки, не втрачаючи своєї актуальності. Його послання нащадкам закарбовані у художніх полотнах, у поезії, у піснях, у народній творчості, у душі українського народу. Заклик «Борітеся – поборете, вам Бог помагає!» відлунює у серцях мужніх українських воїнів, які відважно боронять нашу Україну.