,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Науковці ЧДТУ долучилися до оцінювання робіт учнів Малої академії наук
Понеділок, 20 лютого 2023 16:51

Науковці ЧДТУ долучилися до оцінювання робіт учнів Малої академії наук

Науковці ЧДТУ долучилися до оцінювання робіт учнів Малої академії наук

19 лютого 2023 року науковці Черкаського державного технологічного університету у якості учасників команди журі долучилися  ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України.

До роботи відділення технічних наук у якості членів журі долучилися: кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри робототехнічних і телекомунікаційних систем та кібербезпеки, перший проректор ЧДТУ Артем Гончаров (голова відділення); доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри приладобудування, мехатроніки та комп’ютерних технологій ЧДТУ Максим Бондаренко; кандидат технічних наук, доцент кафедри технологій та обладнання машинобудівних виробництв ЧДТУ Юрій Коваленко.

Цьогоріч на розгляд журі відділення «технічні науки» подані досить цікаві конкурсні роботи. Окрім цього, молодь проявила зацікавленість роботами інших учасників, про що свідчить значна кількість запитань, які вони ставили одне одному під час наукової конференції.  Події в Україні суттєво вплинули на тематику більшості робіт конкурсантів, що демонструє небайдужість молоді до майбутнього своєї країни та щире прагнення до перемоги та мирного життя в незалежній, успішній, європейській державі, висловив думку про роботи конкурсантів голова відділення, кандидат технічних наук, доцент кафедри робототехнічних і телекомунікаційних систем та кібербезпеки, перший проректор ЧДТУ Артем Гончаров.

У відділенні інформаційних технологій наукові роботи оцінювали: доктор технічних наук, професор, професор кафедри інформаційної безпеки та комп’ютерної інженерії, проректор з науково-дослідної роботи та міжнародних зв’язків ЧДТУ Еміль Фауре (голова відділення); кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри комп’ютерних наук та системного аналізу, декан факультету інформаційних технологій і систем ЧДТУ Анатолій Чепинога; кандидат технічних наук, старший викладач кафедри інформаційних технологій проектування, голова Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених ЧДТУ Ярослав Тарасенко.

Цьогоріч учасники Малої академії наук за відділенням «Інформаційні технології» продемонстрували свої напрацювання в секціях «Комп’ютерна інженерія», «Програмна інженерія», «Системи та технології штучного інтелекту», «Інтернет-технології та вебдизайн», «Навчальні, ігрові програми та віртуальна реальність». Школярі поділилися досвідом у створенні систем резервного живлення, моделюванні руху об’єктів сонячної системи, використанні технологій розпізнавання обличчя, створення веб-ресурсів, чат-ботів, навчально-пізнавальних ігор, сервіс-гіду для самостійних екскурсій в панорамних місцях. Усі розробки актуальні, мають вагоме прикладне значення та перспективи подальшого розвитку та впровадження – підсумував результати засідання відділення інформаційних технологій голова відділення доктор технічних наук, професор, проректор з науково-дослідної роботи та міжнародних зв’язків ЧДТУ Еміль Фауре.

До команди журі відділення математики у секції математики увійшов доцент кафедри фундаментальних дисциплін та прикладного матеріалознавства ЧДТУ, кандидат фізико-математичних наук, (голова секції) Віктор Ковтуненко; у секції прикладної математики, статистики доцент, доцент кафедри інформаційних технологій проектування ЧДТУ, кандидат технічних наук Сергій Рудницький.

До роботи відділення історії у секції історії України долучилася доцент кафедри історії та права ЧДТУ, кандидат історичних наук Оксана Яшан; у секції всесвітньої історії завідувачка кафедри історії та права ЧДТУ, доцент, кандидат історичних наук Ірина Стадник; у секції історичного краєзнавства доктор історичних наук, професор, проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ (голова секції) Валентин Лазуренко.

–  Щороку все більше  і більше надходить  учнівських науково-дослідних робіт до секції «Історичне краєзнавство» Малої академії наук. 20 цікавих і різнопланових робіт представили конкурсанти. Була і історія населених пунктів територіальних громад, шкіл, архітектурних об’єктів нашого регіону. Представлена і тематика періоду Другої світової війни, зокрема діяльності на Черкащині національного підпілля, долі остарбайтерів, тощо. Чимало робіт було присвячено персоналістичному виміру історії Черкащини, зокрема героям сучасної російсько-української війни, поділився враженнями про цьогорічні науково-дослідницькі роботи учнів МАН голова секції доктор історичних наук, професор, проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ «Історичне краєзнавство» Валентин Лазуренко

У відділенні хімії та біології, екології та аграрних наук, в секції хімії наукові роботи оцінювала доцент кафедри екології ЧДТУ, кандидат хімічних наук Людмила Ящук; у секції екології, селекції та генетики – доцент кафедри екології ЧДТУ, кандидат біологічних наук Наталія Свояк; у секції охорони довкілля та раціонального природокористування, агрономії доцент кафедри екології ЧДТУ, кандидат біологічних наук Людмила Жицька; у секції зоології, ботаніки, технології виробництва продукції тваринництва та ветеринарної медицини, лісознавства – завідувачка кафедри лісового господарства та раціонального природокористування ЧДТУ, доцент, кандидат біологічних наук Інгріда Чемерис.

У відділенні наук про Землю (географія, гідрологія, геологія, кліматологія, дистанційне зондування Землі) науково-дослідницькі роботи учнів МАН оцінював декан факультету технологій, будівництва та раціонального природокористування ЧДТУ, доцент кафедри промислового та цивільного будівництва, кандидат технічних наук Денис Грецький

За результатами більшість учасників заслужено отримали призові місця та грамоти за участь. Хотілося б відзначити всі роботи, висловити вдячність вчителям, які знаходять та підтримують талановитих учнів, проводять титанічну роботу. Вітаємо призерів та переможців, бажаємо не зупинятися у своїх дослідженнях! наголосив декан факультету технологій, будівництва та раціонального природокористування ЧДТУ, доцент кафедри промислового та цивільного будівництва, кандидат технічних наук Денис Грецький.