ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ до Дня Героїв Небесної Сотні переглянули документальний фільм «МАЙДАН. Шість літер нашої свободи»
Понеділок, 20 лютого 2023 14:24

У ЧДТУ до Дня Героїв Небесної Сотні переглянули документальний фільм «МАЙДАН. Шість літер нашої свободи»

У ЧДТУ до Дня Героїв Небесної Сотні переглянули документальний фільм «МАЙДАН. Шість літер нашої свободи»

Щороку у ці дні в Україні проходять заходи до пам'ятної дати вшановують полеглих учасників Революції Гідності, які віддали своє життя за ідеали демократії та права і свободи українців. 

Наприкінці 2013-го – на початку 2014-го року в Україні почалися масові протести. Громадяни виступили проти політики тодішньої влади та її відмови від європейської інтеграції. Кульмінацією тих подій, які отримали назву Революції Гідності, стало масове протистояння на Майдані Незалежності у Києві між протестувальниками та силовиками. Сталося це 18-20 лютого 2014 року – саме тоді загинуло найбільше людей.

Указом президента України від 11 лютого 2015 року дату 20 лютого було встановлено як День Героїв Небесної Сотні.

Цього року, під час повномасштабної війни, низка подій проходить під гаслом «Небесна Сотня – перші герої російсько-української війни».

20 лютого 2023 року у Черкаському державному технологічному університеті вшанували пам'ять загиблих героїв Небесної Сотні, згадали доленосні події 2014 року та переглянули документальний фільм «МАЙДАН. Шість літер нашої свободи». 

У стрічці, що побачила світ у 2021 році, режисерки-документалістки з команди UA: КУЛЬТУРА Олена Зашко та Анна Єресько показали історії людей, життя яких радикально змінилося після Революції Гідності.

«МАЙДАН. Шість літер нашої свободи» складається з шести глав. Кожна літера зі слова «майдан» є назвою глави, яка символізує тему, дотичну до подій Революції Гідності, спогади, якими діляться герої фільму.