,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Делегація ЧДТУ взяла участь у заходах до дня Соборності України
П'ятниця, 20 січня 2023 17:37

Делегація ЧДТУ взяла участь у заходах до дня Соборності України

Делегація ЧДТУ взяла участь у заходах до дня Соборності України

Напередодні Дня Соборності України та 105-ї річниці з дня проголошення проголошення Української Народної Республіки делегація Черкаського державного технологічного університету на чолі з в.о. ректора ЧДТУ Олегом Григором взяла участь у заходах з нагоди визначних подій, які цьогоріч проходять під гаслом «Україна соборна. Разом до перемоги!».

Відкрив захід проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ, доктор історичних наук, професор, голова Черкаської обласної організації  Національної спілки краєзнавців України Валентин Лазуренко, який у своїй промові наголосив, що День Соборності України був заснований, щоб громадяни нашої країни пам'ятали про важливість свободи і незалежності своєї держави. 

За словами Валентина Лазуренка, на крутозламах нашої складної історії науковці завжди намагаються переглянути особливості й значущість тих чи інших доленосних подій, з’ясувати їх витоки й наслідки, простежити вплив на сучасність. Серед найбільш драматичних і тяглих за часом є процес соборизації етнічних українських земель. Генеза утвердження української державно-соборницької ідеї сягає корінням у славну і водночас трагічну добу Української національної революції середини XVII століття. Саме завдяки нашому земляку, державотворцю, гетьману Богдану Хмельницькому, Україну стали асоціювати з територією від Карпат до Дону, і під Україною стали розуміти не тільки козацькі сторони, а весь Український народ. Саме завдяки українській еліті на чолі з Богданом Хмельницьким не було втрачено перспектив возз’єднання у межах усіх українських земель і досягнення повної незалежності.  Саме цей період  і подальша боротьба за українську державність у різні часові відрізки підготувала підґрунтя для Української революції 1917-1921 років. Невтраті ідеї соборності сприяли Михайло Драгоманов, Володимир Антонович, Михайло Грушевський, Володимир Винниченко, Вячеслав Липинський  та інші.  

Українська мрія – єдність, свобода і незалежність. Основа державності, якої споконвіку намагалися позбавити цю прекрасну частину земель всі її так звані сусіди, прикриваючись «високими» інтересами, час від часу набувала цілком ясних обрисів. Так сталося і на початку 1918-го. 22 січня 1918 року у запалі революційних змін IV Універсалом Центральної ради Українська Народна Республіка стала самостійною, незалежною, вільною державою українського народу. Більш того, на тих територіях, які входили до складу колись потужної Австро-Угорської імперії, 13 листопада 1918 року була утворена Західноукраїнська Народна Республіка. Вже до кінця року, в грудні 1918-го у Фастові, з палким бажанням втілити українську мрію в реалії, лідерам цих двох держав вдалося підписати своєрідний поєднувальний договір. Цей договір увійшов у нашу сучасну історію як «Акт злуки» і 22-го січня 1919-го року він був публічно оприлюднений в Києві на знаменитій Софіївській площі. Сам факт того, що лідери двох республік дійшли згоди і створили цю саму Злуку, є прикладом, що у таких складних умовах люди, які формувалися за різних історичних обставин, усе ж дійшли згоди, порозуміння, переступили через власні амбіції, і було підписано акт Злуки. 

22 січня 1919 року на Софіївській площі Універсал Соборності або Акт Злуки українського народу про об'єднання УНР і ЗУНР у соборну Україну зачитав наш земляк, уродженець села Жаботин, що на Кам’янщині, член Директорії УНР, професор Федір Петрович Швець. Акт злуки тоді так і залишився лише декларацією, але український народ ніколи не втрачав надію, адже народ, який втратив надію просто зникає.

Ми пам'ятаємо, що ситуація була важка. Був ворог, який йшов з боку росії з бажанням повернути Україну в зону своїх інтересів, а з іншого боку, – був певний розбрат, тому що існували не тільки регіональні особливості, було ще безліч різних факторів. І сьогодні, коли ми у кривавій битві з жорстоким агресором виборюємо право бути вільними, незалежними у сім’ї європейського культурного і освіченого простору, ми всі повинні усвідомити, що  історичне значення Акту злуки 22 січня 1919 року у тому, що це був символічний крок спрямований у майбутнє у наше сьогоднішнє з вами майбутнє, яке ми не маємо права програти! – наголосив проректор ЧДТУ, професор Валентин Лазуренко.

Цього дня, у переддень свята, військовим, волонтерам, медикам, освітянам, науковцям, підприємцям вручили державні й обласні відзнаки.

 

Світлини із соцмереж