,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини 9 жовтня - День професійних спілок України
П'ятниця, 07 жовтня 2022 14:16

9 жовтня - День професійних спілок України

9 жовтня - День професійних спілок України

Святкування Дня професійних спілок в Україні проходить у другу неділю жовтня. У 2022 році День професійних спілок України припадає на 9 жовтня.

В Україні, відповідно до «Нарисів історії профспілкового руху в Західній Україні 1817-1939 рр.», перша профспілкова організація виникла восени 1817 року. Вона називалася «Товариство взаємної допомоги членів друкарської справи» і була сформована в приватній друкарні поліграфіста австро-німецького походження Корнелія Піллера.

На Міжнародній науково-практичній конференції з нагоди 200-річчя від дня створення першої профспілкової організації в українських землях була висунута ідея відзначати «День професійних спілок України» щорічно у другу неділю жовтня. Це була ініціатива президії Федерації профспілок України. Кабінет Міністрів України підтримав цю ініціативу і Міністерство соціальної політики розробило проект Указу Президента України «Про День професійних спілок України», реалізація якого не вимагає ні додаткових витрат з Державного бюджету та місцевих бюджетів, ні установки додаткового вихідного дня.

Так з’явилася ця гарна традиція і в цей день Черкаський державний технологічний університет приєднується до привітань на адресу голови первинної профспілкової організації ЧДТУ Василя Загороднього та всіх її учасників. Бажаємо успіхів у відстоюванні прав і свобод трудового колективу, адже в єдності та підтримці сила будь-якої спільноти.