,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Майбутні лісівники та екологи ЧДТУ розпочали навчальний рік із виїзного науково-практичного семінару
Вівторок, 13 вересня 2022 10:37

Майбутні лісівники та екологи ЧДТУ розпочали навчальний рік із виїзного науково-практичного семінару

Майбутні лісівники та екологи ЧДТУ розпочали навчальний рік із виїзного науково-практичного семінару

Навчальний 2022-2023 рік для студентів спеціальностей «Екологія» та «Лісове господарство» Черкаського державного технологічного університету розпочався з проведення науково-практичного семінару, що проходив у межах загально-екологічної та польової практик, які пов’язані з вивченням дисциплін «Ґрунтознавство» та «Лісове ґрунтознавство». Семінар проходив під керівництвом доцентів Людмили Жицької, Світлани Ключки та старшого викладача Віктора Сича в околицях міста Черкаси на території ДП Черкаського лісгоспу.

Погожі осінні дні дали чудову можливість для подальших наукових досліджень лісових біоценозів і їх ґрунтового покриву в польових умовах. 

Студенти вправно виконали прокоп, зачистили ґрунтовий розріз і, під керівництвом досвідчених викладачів, визначили потужність ґрунтових горизонтів, їх властивості й зазначили назву за зовнішніми (морфологічними) ознаками, а також здійснили відбір ґрунтових зразків для вивчення їх фізико-хімічних показників у лабораторних умовах. Деякі прості аналізи, зокрема вологість, температура та рН ґрунту, були виконані в польових умовах за допомогою портативних експресних пристроїв. Дослідники встановили умови зволоження, характер скипання ґрунту, провели опис ґрунтового профілю та встановили індексацію шарів за систематикою академіка Олексія Соколовського.

Важливим фактором проведення досліджень у польових умовах є закріплення теоретичних знань та їх практичне застосування, отримання навиків роботи з обладнанням та проведення описів лісових угруповань. У межах семінару молоді науковці встановили також тип лісу, види едифікатори, формулу деревостану, ступінь зімкнення крон (загальне та за ярусами), здійснили описи трав'яного і чагарникового ярусів, мохового та лишайникового покриву, надґрунтових грибів тощо.

З усіма поставленими завданнями студенти впорались на відмінно, активно і з зацікавленістю фіксували необхідні польові об’єкти та особливості природних умов.